BISC bindt strijd aan met internetfraude

In hun strijd tegen de internetfraude krijgen de inspectiediensten in ons land sinds kort de hulp van het Belgian Internet Service Center (BISC).

In hun strijd tegen de internetfraude krijgen de inspectiediensten in ons land sinds kort de hulp van het Belgian Internet Service Center (BISC). Dat is een nieuwe dienst die enerzijds verdachte sites in kaart brengt en anderzijds frauduleuze handel op het web opspoort. Op enkele maanden tijd controleerde het BISC al 425.000 dienstverleners en bijna 28 miljoen artikels. De fiscus onderzoekt momenteel 2.000 dossiers van het BISC in detail.

Hoewel de gemiddelde Belg relatief weinig op het net besteedt, groeit de internethandel jaar na jaar. Volgens een schatting van het betalingsplatform Ogone bedroeg de omzet van de Belgische online handel vorig jaar 903 miljoen euro, voor 10,7 miljoen transacties. Het lijdt geen twijfel dat de omzet dit jaar de kaap van het miljard zal overschrijden en dan gaat het enkel om sites met een geografisch adres in België.

Maar waar handel is, is ook zwarte handel, stelden de bevoegde staatssecretarissen Carl Devlies en Bernard Clerfayt. Om die frauduleuze handel aan te pakken, werd het BISC opgericht. Dat is een dienst waarbinnen vijftien ambtenaren – digitale speurhonden zeg maar – actief zijn die door middel van software die door soortgelijke diensten in het buitenland werd ontwikkeld, het web afschuimen.

Ze focussen vooral op het aanbod op de virtuele markt, al controleren ze ook de betaling en de levering. Devlies en Clerfayt benadrukken dat het BISC absoluut niet de particulier viseert die af en toe tweedehands artikelen verkoopt op een gespecialiseerde site. De diensten stootten bijvoorbeeld wel al op honderden gevallen van mensen die een sociale uitkering krijgen, maar daarnaast ook een serieuze handel op het internet hadden opgezet.

De dienst is ondergebracht bij de Algemene Administratie van de Fraudebestrijding (de vroegere BBI). Het doel is echter niet dat hij alleen binnen de FOD Financiën zal opereren, maar uitgroeit tot de spil in de strijd tegen zwarte handel op het wereldwijde web. Er komt een nauwe samenwerking met de cel internetbewaking van de Economische Inspectie. Bovendien zal het BISC samenwerkingprotocollen afsluiten met de sociale inspectie, de hormonencel, het agentschap voor de voedselveiligheid, het geneesmiddelenagentschap, het BIPT, enzovoort.

De twee staatssecretarissen onderstrepen dat de bescherming van de consument minstens even belangrijk is als het fiscale luik. De consumentenbescherming moet in de virtuele wereld even groot zijn als in de echte wereld, aldus Devlies. Het komt er volgens Clerfayt op neer dat de spelers binnen de sector zichzelf gedisciplineerd gaan gedragen nu ze weten dat de controle wordt opgevoerd. Hij trok de parallel met snelheidscontroles: niet het flitsen van een overtreder is het belangrijkste, maar wel dat de snelheidsbeperkingen worden gerespecteerd.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content