Bitcoin voor het eerst (even) boven 60.000 dollar

De digitale munt bitcoin is zaterdag voor het eerst korte tijd boven de waarde van 60.000 dollar gestegen. Dat bleek op de gespecialiseerde website CoinMarketCap. Maandagochtend was de waarde weer gedaald naar zo’n 56.000 dollar.

De bitcoin profiteert van optimisme onder beleggers over digitale valuta en toenemende interesse van professionele investeerders in cryptomunten. De koers van de bitcoin steeg zaterdag tot 60.288 dollar.

Het oude record werd op 21 februari aangetikt met een stand van meer dan 58.000 dollar. Daarna zakte de koers van de bitcoin wel weer flink weg door zorgen of de waarde van de cryptomunt niet te sterk was opgelopen.

Stijging van duizend procent

Over het afgelopen jaar is de waarde van de bitcoin met meer dan duizend procent gestegen. Zo kocht de maker van elektrische auto’s Tesla eerder dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en zei het bedrijf digitale munten te gaan accepteren als betalingsmiddel voor auto’s en andere producten. Daarnaast liet Tesla-topman Elon Musk zich op sociale media geregeld positief uit over digitale munten. De totale marktwaarde van alle bitcoins ligt nu op meer dan een biljoen oftewel duizend miljard dollar.

Kenners zeggen dat de koers van digitale munten ook een zetje krijgt van het coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden dat vorige week werd ondertekend. Daardoor zouden beleggers weer in meer speculatieve beleggingen zoals bitcoins durven te stappen. Analisten denken dat de waarde van de bitcoin nog veel verder kan stijgen.

Cryptobubbel

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de populairste cryptomunt ter wereld al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de ‘cryptobubbel’ hard uiteen en verloren de virtuele munten snel aan waarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content