Bitcoin weer in de lift na vrije val

© Getty Images

De bitcoin zet na een kortstondige dip zijn opmars voort. De munt ging woensdag voor het eerst door de grens van 35.000 dollar. Dit gebeurde nog geen twee dagen nadat de digitale munt zijn grootste dagverlies sinds maart beleefde.

De spectaculaire opmars van de bitcoin kwam maandag abrupt ten einde. De munt verloor in korte tijd 14 procent van zijn waarde en werd tegen het einde van de ochtend voor iets meer dan 29.000 dollar verhandeld.

Woensdagochtend was de bitcoin echter ineens weer 35.085 dollar waard (op moment van schrijven: 34.667 dollar). Daarmee werd in 24 uur ruim 12 procent aan waarde gewonnen. In heel 2020 verviervoudigde de waarde van de bitcoin.

Markt steeds volwassener

Er worden verschillende redenen genoemd om de opmars van de digitale valuta te verklaren. Sommige handelaren wijzen naar de eerdere voorspelling van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, die op de langere termijn een prijs van 146.000 dollar voorziet voor de munt. Ook de algemene teneur op de wereldwijde financiële markten, waar meer bereidheid lijkt te zijn om risico’s te nemen, draagt zijn steentje bij.

De markt voor bitcoin en andere digitale munten is ook steeds volwassener, waardoor er meer grotere kopers zijn. Meer instellingen en bekende investeerders zijn ook begonnen met het toewijzen van fondsen in bitcoin of hebben gezegd daarvoor open te staan.

‘Onhoudbare zeepbel’

Verder zouden steeds meer investeerders voor de langere termijn in bitcoin willen beleggen. Daarbij wordt gewezen naar de opkomst van blokchain-technologie waar bitcoin mee verweven is.

Sommige kenners beweren dat digitale valuta een dekmantel bieden tegen de zwakke dollar en inflatierisico’s in een wereld die wordt overspoeld door fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Anderen waarschuwen dat particuliere beleggers en bepaalde fondsen die de trends volgen momenteel een ‘onhoudbare zeepbel’ aan het veroorzaken zijn.

Partner Content