‘Bitcoinminers’ gaan in IJsland meer stroom verbruiken dan huishoudens

© reuters

Het ‘minen’ van Bitcoin vraagt enorm veel energie. In IJsland levert dit een bizarre situatie op, energiebedrijf HS Orka voorspelt dat in 2018 ‘Bitcoinminers’ er waarschijnlijk meer energie zullen verbruiken dan alle huishoudens samen.

In 2018 zullen ‘Bitcoinminers’ in IJsland waarschijnlijk meer energie verbruiken dan alle huishoudens samen. Dat voorspelt energiebedrijf HS Orka.

Woordvoerder Johann Snorri Sigurbergsson van HS Orka legt uit dat er de voorbije jaren steeds meer datacentra bijgekomen zijn op het eiland. Vaak gaat het om bedrijven die zo een groen cachet willen toevoegen. Bijna alle energie in IJsland is immers afkomstig uit de quasi onuitputbare hernieuwbare bronnen, zoals aardwarmte en waterkracht.

Maar die datacentra worden ook gebruikt door ‘miners’. zij hebben immers enorm veel rekenkracht nodig om de complexe berekeningen te kunnen draaien voor de uitgifte van nieuwe bitcoins. De woordvoerder ziet naar eigen zeggen een “bijna exponentiële groei” van het energiebruik van die centra. Het jaarlijkse stroomverbruik van de miners wordt verwacht rond de 840 gigwattuur, dat is 140 GWh meer dan alle huishoudens van IJsland samen.

Bovendien is er nu reeds een groot aantal nieuwe geïnteresseerde partijen voor datacentra. Als al die projecten er komen, zal de IJslandse energieproductie niet volstaan, klinkt het.

Partner Content