BitPay wil rivaal van PayPal worden

BitPay wil rivaal van PayPal worden BitPay is een verhandelaar van de digitale munt bitcoin. Het bedrijf kreeg een investering van een half miljoen dollar om te helpen de digitale munt populair te maken voor elektronische betalingen.

BitPay wil rivaal van PayPal worden BitPay is een verhandelaar van de digitale munt bitcoin. Het bedrijf kreeg een investering van een half miljoen dollar om te helpen de digitale munt populair te maken voor elektronische betalingen.


De bitcoin is een peer-to-peer betaaloplossing. Bitcoins gebruik je in een netwerk beveiligd met encryptie met andere bitcoin-gebruikers. Bij het gebruiken van bitcoins om iets te kopen op het internet is er geen gevaar van identiteitsdiefstal omdat het vergelijkbaar is met het betalen met cash geld. Met kredietkaarten bestaat er wel een risico dat gegevens als naam en adres, kaartnummer en -code worden gestolen, omdat je ze dient in te geven om je identiteit te bewijzen.


Net als PayPal zijn kredietkaarten bovendien niet in alle landen bruikbaar. PayPal blokkeert de toegang uit meer dan 60 landen en veel kredietkaartbedrijven hebben soortgelijke beperkingen omwille van politieke of financiële redenen of omdat het frauderisico te hoog is. Handelaren die bitcoins accepteren hebben deze beperking niet.


BitPay biedt online handelaars alle back-end afhandelingen en levert ‘Koopknoppen’ voor de website. Omdat er voor het systeem minder vergoedingen moeten worden betaald, is het bovendien goedkoper dan kredietkaarten of PayPal. Volgens de CEO van BitPay is de kredietkaart niet ontworpen voor gebruik op het internet, zo vertelde hij aan TechCrunch. Visa heeft bijvoorbeeld een voorziening van een miljard dollar per jaar voor fraudepreventie. Bitcoin maakt dit overbodig.


Een van de belangrijkste bedrijven die betalingen met bitcoins toestaan is WordPress. Het wil het voor klanten wereldwijd eenvoudiger maken om zaken te kopen, ook al gaat het maar om een ontwerp op maat dat slechts 5 dollar kost. Nadat WordPress bitcoins omarde, zag BitPay het aantal handelaren dat het elektronisch betaalmiddel accepteert stijgen van 1.300 tot 2.100.


BitPay is opgericht in mei 2011 door twee afgestudeerden van Georgia Tech. Met het geld van de investeerders zal het bedrijf vijf mensen aanwerven, voornamelijk ingenieurs, om het bitcoin-platform verder te ontwikkelen.


Door hun anonieme karakter zijn bitcoins erg omstreden. Sommige economen spreken van volksverlakkerij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content