BlackBerry 10 verschijnt eind januari

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Op 30 januari zien twee nieuwe BlackBerry-toestellen het levenslicht, eentje met een touchscreen, eentje met een ‘echt’ toetsenbord. Die moeten het noodlijdende bedrijf weer op de radar zetten.

‘Blackberry-fabrikant schrapt 5.000 banen’ kopten we eind juni, toen RIM een omzetverlies van ruim 2 miljard dollar en een netto-kwartaalverlies van een half miljard dollar moest opbiechten. Als gevolg van de roder dan verwachte cijfers stelde RIM toen ook de lancering van BlackBerry 10 (BB10) uit tot “ergens in 2013”. Die “ergens” is ondertussen ingeruild voor een concreet “30 januari”: op die dag zullen twee nieuwe BlackBerry-toestellen het licht zien – eentje met een touchscreen, eentje met een ‘echt’ toetsenbord – die het noodlijdend bedrijf weer op de radar moeten zetten.

In het kantoor van RIM in Parijs kregen we alvast een preview voorgeschoteld van het nieuwe BB10-platform. BlackBerry wil voornamelijk inzetten op de punten waarmee het groot geworden is. Denk dan aan doorgedreven security en managementmogelijkheden op maat van bedrijven, maar ook aan uitstekende messagingfuncties met een goed werkend toetsenbord voorop. “We willen gewoon het beste toetsenbord in de markt hebben, niet alleen op toestellen met een fysiek toetsenbord maar nu ook op touchscreens”, zegt David Derrida, director product management. “Daarnaast streven we de gebruikerservaring van een échte computer na”, klinkt het.

Enterprise belangrijk Christophe Lefort, vp & general manager Western Europe RIM benadrukte overigens dat de enterprise-wereld “in het hart van de BlackBerry-business zit” en dat die enterprise-divisie buiten discussie staat: waarmee hij impliciet ook ontkracht dat de ‘enterprise services’ te koop zou staan.

Afgelopen zomer citeerde Bloomberg nog anonieme bronnen die IBM als mogelijke koper zagen.

Sterkhouders van BB10 moeten naast een drietalig klavier met ‘zelflerend’ woordenboek, de ‘Flow’-interface, de ’true multitasking’ en de BlackBerry Hub worden: een soort geïntegreerd postvak waarin naast e-mails ook Twitter- en Facebook-berichten gebundeld worden en van waaruit je meteen ook bijvoorbeeld vergaderingen kan vastleggen.

BlackBerry houdt vast aan twee volledig gescheiden omgevingen op elk BB10-toestel (‘Balance’). In de privé-omgeving installeert een gebruiker wat hij zelf wil, in de volledig geëncrypteerde zakelijke omgeving wordt alles gecontroleerd door de werkgever via de BlackBerry Enterprise Service 10 die eveneens eind januari gelanceerd wordt.

Een uitgebreider verslag leest u in Data News 18, dat op vrijdag 23 november verschijnt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content