BlackBerry biecht opnieuw rode cijfers op

© Reuters
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Smartphonefabrikant BlackBerry sluit het afgelopen kwartaal af met alweer een nettoverlies. Ook voor dit kwartaal verwacht het bedrijf weinig beterschap.

BlackBerry is in tegenstelling tot de verwachtingen van analisten er niet in geslaagd om uit de rode cijfers te geraken. In het afgelopen kwartaal boekte de Canadese smartphoneleverancier een nettoverlies van 84 miljoen dollar. Dat is weliswaar merkelijk minder dan een jaar geleden toen nog meer dan een half miljard dollar verlies opgetekend werd, maar analisten gingen er toch vanuit dat BlackBerry deze keer met lichte winst ging aanknopen. Ook de omzet van 3,1 miljard dollar (15% meer dan het vorige kwartaal) bleef overigens onder de verwachtingen van 3,4 miljard dollar.

Het heeft er alle schijn van dat de langverwachte toestellen met BlackBerry 10 vooralsnog niet hun weg naar de grote massa gevonden hebben, al gaf de fabrikant geenaparte verkoopscijfers.Die toestellen uit de 10-reeks – met de Z10 op kop – werden nochtans als de reddingsboei voor de noodlijdende fabrikant gezien.

Geen beterschap op komst
In een adem geeft Blackberry ook nog mee dat het voor het lopende kwartaal eveneens een nettoverlies verwacht. Dat impliceert dat ook de BlackBerry Q10 – dat is een toestel met een volwaardig klavier – de curve niet zal kunnen omturnen. Dat zou dan bijzonder pijnlijk zijn voor het bedrijf, aangezien de Q10 net inzet op de sterke punten waarmee het ‘oude’ BlackBerry ooit zo groot kunnen worden is.

De tegenvallende resultaten doen dus meer dan ooit de wenkbrauwen fronsen en plaatsen ernstige vraagtekens bij het toekomstbeeld van BlackBerry.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content