BlackBerry lanceert BlackBerry 10

BlackBerry probeert zijn positie in de smartphonemarkt te heroveren met de lancering van twee nieuwe toestellen en een volledig herdacht OS.

BlackBerry heeft in New York zijn nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 boven de doopvont gehouden, samen met twee gloednieuwe smartphones, de Z10 en de Q10.

De nieuwe toestellen, het éne met toetsenbord, het andere zonder, moeten de geplaagde Canadese smartphonebouwer uit het slop halen. De bedrijfsnaam RIM (Research In Motion) verdwijnt trouwens, om plaats te maken voor de algemeen gekende merknaam BlackBerry.

Momenteel is Blackberry nog steeds de grootste leverancier bij bedrijven, maar de Canadezen slaagden er net zoals Nokia niet in om snel een antwoord te bieden op het succes van de iPhone. “We willen Blackberry opnieuw positioneren in het hart van het ‘Internet of things’, verklaarde ceo Thorsten Heins tijdens een persconferentie die tegelijk in New York en Londen plaats vond.

Daar werd ook het nieuwe op QNX gebaseerde besturingssysteem Blackerry 10 gelanceerd. Er zijn reeds meer dan 70.000 apps beschikbaar, en tegen de tijd dat de Z10 en de Q10 bij ons in de winkel liggen, moeten dat er al 100.000 zijn (momenteel is er nog geen precieze datum voor België).

De Z10, het toestel zonder fysiek keyboard (zie foto), heeft een scherm van 4.2 inch en werkt met een 1.5GHz dual-core Snapdragon S4 Plus processor. Met een camera van 8 megapixel (en 2 megapixel aan de voorzijde) moet de smartphone alvast niet onder doen voor de iPhone.

BlackBerry 10

Nog belangrijker dan de hardwarespecificaties van de Z10 is natuurlijk het herdachte besturingssysteem, dat enkele interessante nieuwigheden heeft meegekregen. Zo kan je multitasken in realtime, en van de ene app naar de andere switchen terwijl alle toepassingen vlotjes blijven draaien.

In de BlackBerry hub kan je niet alleen terecht voor mail en agenda, maar dankzij een erg diepgaande integratie met Facebook, Linkedin en Twitter ook voor statusupdates en andere berichten van je contacten.

BlackBerry is overigens de eerste leverancier die twee aparte ‘zones’ aanbiedt op dezelfde telefoon: de streng beveiligde work-space, en de personal space. Cio’s krijgen de controle over de workspace op de telefoon (en over de apps die van daaruit gebruikt mogen/kunnen worden), maar uiteraard niet over de personal space.

Heel knap is het digitale toetsenbord, via hetwelke je woorden zowaar naar het schrijfveld kan ‘gooien’ met één sweep van je duim (‘writing without typing’). De tekstverwerker herkent trouwens verschillende talen, en past zich automatisch aan.

BlackBerry Messenger ondersteunt voortaan ook video calls, en via de screenshare-optie kan je je ganse scherm delen met je contacten.

&file=mp4%3A%2FBBT%2FBLACKBERRY___CODE2IFM_20130130.mp4&image=http%3A%2F%2Fimages10.knack.be%2Fimages%2Fresized%2F400%2F024%2F126%2F656%2F0%2F620_0_KEEP_RATIO_SHRINK_CENTER_FFFFFF%2Fimage%2F4000241266560.jpg&skin=http%3A%2F%2Fkanaalz.knack.be%2Fstatic%2Fthemis%2Fscripts%2Fgalleria%2Froularta%2Fskins%2Fslim%2Fslim.zip&streamer=rtmpt%3A%2F%2Frtsp.roularta.be%2Fptl-rtsp-roularta%2F

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content