Blackberry of iPhone? Metaalallergie helpt kiezen

Volgens een allergologen ligt de keuze tussen een Blackberry of iPhone voor de hand. Tenminste wanneer je allergisch bent voor nikkel of kobalt.

Volgens een allergologen ligt de keuze tussen een Blackberry of iPhone voor de hand. Tenminste wanneer je allergisch bent voor nikkel of kobalt.

Tania Mucci en Luz Fonacier, leden van de American College of Allergy, Asthma and Immunology ACAAI raden mensen met een nikkel- of kobaltallergie aan om bij voorkeur een toestel van Apple of Motorola aan te schaffen.

Verknochte aanhangers van Blackberry’s met een allergie voor nikkel raden ze aan om hun toestel alleen nog met de nodige voorzichtigheid te gebruiken. Zeker wanneer ze bij zichzelf tekenen van reacties opmerken.

De grond voor deze aanbeveling is de aanwezigheid van nikkel en kobalt. Ongeveer 17% van alle vrouwen en 3% van alle mannen is allergisch voor een van deze metalen die in heel veel gebruiksvoorwerpen voorkomen.

Bij controle troffen Mucci en Fonacier nikkel aan in ongeveer één derde van alle Blackberry’s. In iPhones en Motorola-droids bleek het metaal niet voor te komen.

Van openklapbare gsm-modellen testte bijna 91% positief voor nikkel en 52% voor kobalt.

Contact met nikkel en kobalt kan bij mensen met een allergie voor deze metalen uiteenlopende reacties uitlokken op de plaatsen waar het toestel in contact komt met de huid. Zoals rode, droge jeukende zwellingen, eczema, blaarvorming en zelfs de vorming van littekenweefsel.

Het verschil in gevoeligheid tussen de geslachten volgt vooral uit het verschil in blootstelling omdat nikkel en kobalt veel voorkomen in juwelen en zelfs in make-up en omdat die lange tijd direct op de huid aanwezig zijn.

De ACAAI raadt mensen met een allergie voor deze metalen aan om oortjes en een hoesje te gebruiken zodat het toestel niet langer rechtstreeks tegen de huid ligt en het scherm af te dekken met een schermfilm. Maar zelfs dan zijn allergische reacties niet helemaal uit te sluiten.

Jan Etienne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content