Blackberry onderzoekt verkoop

© Reuters

De raad van bestuur van Blackberry heeft maandag het licht op groen gezet voor de zoektocht naar ‘strategische opties’, waaronder een verkoop van het bedrijf. Ook een alliantie met een andere onderneming wordt niet uitgesloten.

De raad van bestuur van Blackberry heeft maandag het licht op groen gezet voor de zoektocht naar ‘strategische opties’, waaronder een verkoop van het bedrijf. Ook een alliantie met een andere onderneming wordt niet uitgesloten. Vrijdag schreven we al dat Blackberry de mogelijkheid bestudeerde om het bedrijf van de beurs te halen. Zo zou de geplaagde smartphonebouwer wat meer ademruimte krijgen, en kan hij zijn problemen trachten op te lossen zonder dat het grote publiek er op staat te kijken.

Een speciaal comité met daarin onder meer topman Thorsten Heins gaat bekijken welke opties Blackberry heeft. De bestuurders benadrukken dat het onderzoek niet automatisch betekent dat het daadwerkelijk tot een akkoord komt.

Het Canadese Blackberry maakte enkele jaren geleden zeer populaire smartphones, maar heeft sindsdien veel van zijn glans verloren. Het bedrijf hield lang vast aan zijn eigen concept, toestellen met volledige toetsenborden. Consumenten omarmden intussen telefoons met aanraakschermen, zoals die van marktleiders Samsung en Apple.

De beurswaarde van Blackberry is in vijf jaar tijd gekelderd van 84 miljard naar minder dan 5 miljard dollar (circa 3,6 miljard euro). Toch staat het bedrijf er naar eigen zeggen financieel gezien sterk voor. Zonder morrende beleggers krijgt het mogelijk meer ruimte voor een radicale koerswijziging en de daarvoor benodigde investeringen.

Grootaandeelhouder Fairfax Financial heeft geen plannen om zijn belang in Blackberry te verkopen. Directeur Prem Watsa van de investeringsmaatschappij zegt dat hij Blackberry blijft steunen. Om eventuele belangenverstrengeling voor te zijn, geeft hij zijn zetel in het bestuur van de smartphonefabrikant op.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content