BlackBerry-oprichter verlaat bedrijf

Mike Lazaridis, medeoprichter en gedurende 20 jaar aan het hoofd van RIM, verlaat de raad van bestuur van het bedrijf. RIM zelf meldt tegelijk een onverwachte winst.

Lazaridis kondigde vorige week aan dat hij met Quantum Valley Investments een nieuw bedrijf opricht. Daarom zal hij vanaf 1 mei niet langer in de raad van bestuur van het bedrijf zetelen.

De topman is oprichter en vice-voorzitter van Research In Motion, vandaag beter bekend als BlackBerry. Samen met Jim Balsillie was hij ruim twintig jaar ceo van het bedrijf en groeide BlackBerry door tot de top onder zakelijke smartphones.

Sinds begin 2012 gaf het duo de fakkel door aan Thorsten Heins, toenmalig COO. Lazaridis bleef wel in de raad van bestuur.

Onverwachte winst

Gelijk met het vertrek meldt RIM het goede nieuws dat het in de afgelopen drie maanden een winst van 94 miljoen gemaakt. Dat is een stuk beter dan wat algemeen werd verwacht.

Analisten gingen uit van verlies en hoewel het niet om monsterbedragen gaat, doet de telefoonmaker het wel weer beter. Al is de omzet in het vierde fiscaal kwartaal van 2013, dat nu al afloopt voor het bedrijf, gedaald met 34 procent ten opzichte van vorig jaar tot 2,7 miljard dollar.

De inkomsten van het bedrijf kwamen voor 61 procent uit hardware, voor 36 procent uit services en voor drie procent uit software en andere uitgaven. In dat kwartaal verkocht het bedrijf zes miljoen Blackberry’s en 370.000 PlayBooks.

Toekomst: break-even

De telefoonmaker verwacht voor het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2014, dat nu begint, break-even te draaien. Dit door een lagere kostenbasis, een efficiëntere supply chain en betere marges op de verkochte hardware.

Het bedrijf benadrukt dat het de afgelopen ajren verandering heeft doorgevoerd en dat die tot het huidige resultaat leiden. Naar de komende twaalf maanden plant het bedrijf meer te investeren in marketing, vooral rond het nieuwe BB10 besturingssysteem. Dit bovenop de eerdere intentie om dit budget met 50 procent te vergroten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content