Blackberry verkocht voor 4,7 miljard dollar

© Reuters

De kogel is door de kerk: het ooit zo dominante BlackBerry wordt van de beurs gehaald door investeerdersgroep Fairfax Financial Holdings.

Het is een aftreden in mineur. De 4,7 miljard dollar (3,4 miljard euro) is een pak minder dan de 7,2 miljard dollar die Microsoft recent betaalde voor Nokia’s telefoonafdeling. Afgelopen weekend bevestigde het bedrijf al dat het 4.500 werknemers, veertig procent van zijn personeel, zou afdanken en een miljard dollar verlies incasseert.

De overname is geen verrassing. Het bedrijf was officiëel op zoek naar ‘strategische opties’ en het gerucht ging de ronde dat BlackBerry tegen november werd verkocht.

Het Canadese Fairfax Financial Holdings betaalt negen dollar per aandeel, dat is negen procent meer dan de 8,23 dollar die het aandeel van het bedrijf waard was voor de koers werd opgeschort. Eerder had het bedrijf al een belang van tien procent in de smartphonemaker. De overname moet wel nog worden goedgekeurd.

Is dit het einde van BlackBerry? Neen. Maar de kans dat u er als consument snel een in handen neemt is klein. Bij zijn kwartaalresultaten maakte het bedrijf bekend dat het zich voortaan enkel nog op de zakelijke markt zou richten. Ook in een eerste verklaring van Fairfax Financial Holdings staat te lezen dat het bedrijf “een focus op vooruitstrevende en veilige zakelijke oplossingen” heeft.

BlackBerry groeide als een van de eerste smartphonemakers uit van nichespeler tot wereldmacht. De toekomst van het bedrijf ligt vermoedelijk opnieuw in de niche.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content