Bloomberg: “Carlos Slim wil kop KPN’s Eelco Blok”

KPN plant een aandelenuitgifte ter waarde van 4 miljard euro, maar Carlos Slim, die 28 percent van de aandelen bezit in de Nederlandse telco, stelt enkele voorwaarden vooraleer hij zijn akkoord wil geven. Dat meldt Bloomberg.

América Móvil, het Mexicaanse telecombedrijf van de rijkste man ter wereld Carlos Slim, eist volgens Bloomberg het vertrek van KPN’s ceo Eelco Blok of andere wijzigingen in het management. Daarnaast willen de Mexicanen een zitje in de raad van commissarissen van de Nederlandse telco (vergelijkbaar met onze raad van bestuur). Indien KPN weigert tegemoet te komen aan enkele van de gestelde voorwaarden, zal América Móvil het voorstel om nieuwe aandelen uit te geven ter waarde van 4 miljard euro niet steunen. Dat melden anonieme bronnen aan Bloomberg .

América Móvil bezit inmiddels 28 percent van de aandelen in KPN. Vorig jaar bouwde het bedrijf van Carlos Slim zijn belang in het Nederlandse telecombedrijf snel uit, ook al trachtte KPN dat te verhinderen. Het bod van 8 euro per aandeel was volgens KPN te laag. De Nederlandse telco trachtte geld vrij te maken om aandeelhouders aan boord te houden door onder meer de Belgische dochteronderneming Base te verkopen. Maar die plannen werden gestaakt. Veel aandeelhouders zijn uiteindelijk toch op het bod van América Móvil ingegaan.

De aandeelhouders van KPN zullen op 19 maart stemmen over het voorstel tot een nieuwe aandelenuitgifte. Met de aandelenemissie wil KPN zijn financiële positie versterken. De Nederlandse telco kocht onlangs voor 1,35 miljard euro frequenties voor mobiele telefonie en internet en wil op korte termijn 4G in Nederland uitrollen.

América Móvil is de grootste aanbieder van draadloze diensten in Latijns-Amerika. Met de investering in KPN begeeft het telecombedrijf zich ook op de Europese markt. De groep bouwde vorig jaar ook een belang van 23 percent uit in Telekom Austria. Carlos Slim heeft al 1,7 miljard euro verloren aan zijn investering in KPN. Het KPN-aandeel is ondertussen gezakt tot ongeveer 3,2 euro. Gisteren maakte América Móvil trouwens zijn jaarresultaten bekend en bleek dat de nettowinst van het Mexicaanse bedrijf met 8,2 procent daalde tot 15 miljard Mexicaanse pesos of omgerekend 882 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content