Bluetooth blijft verder groeien

Hoewel de draadloze standaard Bluetooth nog steeds groeicijfers kan voorleggen, lijkt het vet wat van de soep. Tijdelijk, zegt marktonderzoeker In-Stat.

Hoewel de draadloze standaard Bluetooth nog steeds groeicijfers kan voorleggen, lijkt het vet wat van de soep. Tijdelijk, zegt marktonderzoeker In-Stat.

Voor dit jaar verwacht In-Stat dat het aantal verkochte toestellen met een Bluetooth-chip erin zal toenemen met 26 procent – een groei die voornamelijk toe te schrijven valt aan de verkoop van gsm’s. 26 procent lijkt veel, maar kan toch niet tippen aan de immense groeicijfers van de afgelopen jaren.

Maar dat hoeft volgens In-Stat zeker geen reden tot paniek te zijn. Nieuwe standaarden zoals Low-energy en High-speed Bluetooth , moeten de Bluetooth-chipmarkt weer aanzwengelen. Verwacht wordt dat de eerste toestellen volgens de nieuwe Bluetooth-standaarden naar het einde van 2009 toe zullen geïntroduceerd worden. Begin 2010 moeten ze in grote volumes beschikbaar zijn.

Deze nieuwe chips zullen volgens de marktonderzoeker niet alleen voor een sterkere groei zorgen in het aantal verkochte Bluetooth-toestellen, maar de gemiddelde, hogere verkoopprijs van toestellen met High-speed Bluetooth zal de inkomstenstroom ook versterken. Prijzen voor een toestel met een ‘oude’ Bluetooth-chip zijn al lang niet meer wat ze ooit geweest zijn.

Overigens ziet In-Stat een duidelijk trend in een verdere roll-out van geïntegreerde radiochips met Bluetooth, Wi-Fi, GPS en een FM-radio. Ook de verkoop van mono-headsets – een traditioneel ’topproduct’ bij Bluetooth – zit nog steeds in de lift. En dat heeft dat dan weer alles te maken met de steeds strengere wereldwijde wetgeving rond het gebruik van een gsm in de wagen.

Partner Content