Bluetooth krijgt stevige upgrade in 2016

Een Bluetooth-oortje om handenvrij te bellen. © Automatiseringgids

Nieuwe toestellen met Bluetooth worden binnenkort een stuk sneller en krijgen een veel groter bereik. Maar ook voor netwerken zijn er nieuwe mogelijkheden.

Het bereik van BlueTooth wordt binnenkort vier keer zo groot. Ook de snelheid om data te verzenden verdubbelt zonder dat de Bluetooth radiomodule meer stroom verbruikt.

Een andere nieuwigheid is dat toestellen met die nieuwe Bluetooth-standaard samen een mesh netwerk kunnen vormen. Dat wil zeggen dat meerdere toestellen met elkaar kunnen verbinden zonder nood aan een centrale gateway zoals een pc. Vandaag kan je al toestellen onderling met Bluetooth verbinden, maar doorgaans gaat het hier om 1 op 1 verbindingen en niet om een echt netwerk.

Een exacte datum voor de nieuwe functionaliteiten is er nog niet. De updates staan in de technology roadmap 2016 van de Bluetooth Special Interest Group, dat de specificaties en nieuwigheden in Bluetooth vastlegt. Maar het is onduidelijk of we in 2016 al de eerste toestellen met deze functies kunnen verwachten of niet.

Bluetooth bestaat al sinds 1994 en wordt elke paar jaar uitgebreid. Zo werd de technologie over de jaren heen een stuk stroomzuiniger (onder meer vanaf versie 4.0, Bluetooth low energy) en is het vandaag mogelijk om meer uiteenlopende toestellen te verbinden. Met deze update mikt de Bluetooth belangengroep duidelijk op Internet of Things waarbij je thuis of in fabrieksomgevingen toestellen over een langere afstand met elkaar kan verbinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content