Bluetooth-signalen van Werchterbezoekers worden gescand

© foto: www.rockwerchter.be

Op Rock Werchter scannen wetenschappers van de Gentse universiteit het verplaatsingsgedrag van de festivalgangers.

Op Rock Werchter scannen wetenschappers van de Gentse universiteit opnieuw het verplaatsingsgedrag van de festivalgangers. Dat doen ze door Bluetooth-signalen van elektronische communicatiemiddelen op te vangen. De informatie is interessant voor wetenschap en management en voor economische doeleinden.

“Alle personen met een gsm, smartphone, pda of laptop met ingeschakelde Bluetooth-functie, die traceerbaar is voor andere toestellen, worden geregistreerd door scanners op het terrein”, aldus Nico Van de Weghe van de vakgroep Geografie. Bij eerdere projecten konden op die manier de verplaatsingen van ongeveer 15 procent van de festivalgangers gevolgd worden. “Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. Enkel het zogenaamde mac-adres van hun toestellen wordt getraceerd. Dat adres is niet te koppelen aan telefoonnummers of persoonsgegevens.”

De toepassingsmogelijkheden zouden zowel interessant zijn voor wetenschap en management als voor economische doeleinden. “Op het vlak van veiligheid en crowd management kan worden nagegaan welke plaatsen op welk tijdstip het drukst zijn, en welke bewegingspatronen ontstaan. Wat betreft mobiliteit kan bijvoorbeeld in kaart gebracht worden hoe de bezoekers naar het festival kwamen en hoe ze zich op het terrein verplaatsen. Maar ook het shoppinggedrag van de festivalgangers kan in kaart gebracht worden.”

Het project liep vorig jaar al in een testfase. Zesendertig scanners op en rondom het festivalterrein registreerden 23.000 unieke mac-adressen na vier meetdagen. De wetenschappers maken deel uit van de CartoGIS cluster van de Vakgroep Geografie en doen onderzoek op het analyseren en voorstellen van bewegende objecten.

Ook op de luchthaven in Zaventem wordt sinds enkele maanden overigens geëxperimenteerd met Bluetooth.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content