BNP Paribas start bouw datacenters in Luxemburg

© (c) Enia

BNP Paribas begint aan de bouw van twee nieuwe datacenters in de provincie Luxemburg. Het gaat om twee sites met een gezamelijke oppervlakte van ruim 50.000 m².

BNP Paribas begint aan de bouw van twee nieuwe datacenters in de provincie Luxemburg. Het gaat om twee sites met een gezamelijke oppervlakte van ruim 50.000 m².

Het eerste datacenter komt in Vaux-sur-sûre, waar gisteren de eerste steen werd gelegd in aanwezigheid van premier Di Rupo. Het tweede complex zal in Bastogne plaatsvinden. In totaal gaat het om een investering van tweehonderd miljoen euro, volgens de bankengroep goed voor 70-80 onrechtstreekse banen.


BNP Paribas kondigde de komst van zijn nieuwe datacenters twee jaar geleden al aan. Daarbij horen nog twee andere centra in Frankrijk. Elk datacenter bestaat uit drie gebouwen van 8.000 m² en een gebouw voor logistieke ondersteuning. De eerste gebouwen moeten in de lente van 2015 operationeel zijn, de volgende fasen zijn gepland tegen 2020 en 2025.

De keuze voor Luxemburg kwam er door steun en samenwerking met de intercommunale Idelux dat de sites voorstelde. Daarbij hield de bank onder meer rekening met de veiligheid, nabijheid van een wegennet, geologische kenmerken en de mogelijkheid om 30 megawatt per site te gebruiken.

Al is het wel de bedoeling dat de datacentra, met ISO 27001-certificering, zo zuinig mogelijk zijn. Zo wordt er koude buitenlucht gebruikt om minder stroom te verbruiken voor extra koeling.


“Energie-efficiëntie en integratie van groene technologieën in deze datacenters van het type ‘Tier 3+’ waren de basisvereisten van het project”, preciseert Jacques Godet, Head of Technology, Operations & Property Services bij BNP Paribas Fortis. “Zo zijn ze aangepast aan de high-densityservers van de nieuwe generatie. Door het gebruik van revolutionaire technologieën kunnen we het energie-efficiëntiecijfer tot 1,3 terugbrengen, wat neerkomt op een verbetering van 30% in vergelijking met de huidige situatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content