Bob Metcalfe brengt Carrier Ethernet 2.0

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Carrier Ethernet 2.0 moet wereldwijde Ethernet services performanter maken en standaardiseren.

Carrier Ethernet 2.0 moet wereldwijde Ethernet services performanter maken en standaardiseren.

In de marge van de NetEvents-conferentie in Garmisch Partenkirchen introduceerde de ‘vader van Ethernet’ Bob Metcalfe “een nieuwe generatie van Ethernet, Carrier Ethernet 2.0.” Dit nieuw ‘generational framework’ bundelt het werk van het MEF (Metro Ethernet Forum) van de voorbije jaren met het oog op een makkelijker en meer gebundelde implementatie van de MEF specificaties.

Ten opzichte van Carrier Ethernet 1.0 (CE 1.0), waarmee CE 2.0 compatibel is, werd de betere definitie van Multiple Classes of Service (Multi-CoS) benadrukt, evenals verbeterde interconnectiviteit en beheerbaarheid over 8 types van services. Hierdoor moet het voor gebruikers makkelijker worden om van eender waar ter wereld Ethernet-type verbindingen tussen systemen tot stand te brengen (onder meer dank zij e-Access), over verschillende carriers (dank zij de betere standaardisering van de diensten van die carriers) en met meer betrouwbare sla’s. CE 2.0 zal ook in de mobiele wereld (in het bijzonder in 4G ‘backhaul’ netwerken) een rol spelen, terwijl ook voordelen in de cloud wereld worden verwacht. Op korte termijn zullen bouwers van connectiviteitsmateriaal hun systemen voor CE 2.0 kunnen certifiëren.

Tijdens de aankondiging wees Bob Metcalfe erop hoe Ethernet haast 40 jaar na de eerste ontwikkelingen vandaag nog steeds in zowel lokale als wide area netwerken, evenals in carrier netwerken en in mobiele en WiFi omgevingen nog steeds relevant is en doorgroeimogelijkheden biedt. Begon Ethernet ooit met een 2,94 megabit per seconde, dan wordt nu al aan een 1 terabit per seconde gewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content