Bod op Xeikon

Punch International is in vergevorderde gesprekken rond de verkoop van de Belgische digitale drukpersenfabrikant Xeikon.

Punch International maakte al op 8 januari melding van gesprekken met een overnemer. Punch International bezit 65,7 % van de aandelen van haar grafische dochtermaatschappij Xeikon.

De gesprekken zouden nu in een vergevorderd stadium zijn beland. Het bod heeft een totale waarde van 168 miljoen euro, meldt De Tijd dat het Nederlandse investeringsfonds Bencis als overnemer aanduidt. Bencis is sinds 2000 eveneens eigenaar van het Nederlandse Stork Prints.

Het Belgische Xeikon met vestiging in Lier en het Israëlische Indigo (dat in 2001 door HP werd overgenomen), waren in 1993 de pioniers van het digitale productieprinten in kleur. Xeikon ontwikkelde daarvoor een unieke rollengevoerde digitale tonerprinttechnologie, waarmee de papierbaan aan beide zijden in één machinedoorgang kan bedrukt worden. De digitale printsystemen van de Belgische fabrikant worden gebruikt voor commerciële en industriële toepassingen. Eén van de meest succesrijke toepassingen van digitale printproductie op Xeikon-persen, is die van zelfklevende etiketten.

Trillium-technologie komt in 2014 op de markt Bij elektrofotografisch (toner) printen zoals bij Xeikon, gebruiken de meeste apparaten droge toner. Van de grote merken maakte tot nog toe alleen HP Indigo gebruik van de vloeibare tonertechnologie. De voordelen van laatstgenoemde techniek zijn de hoge snelheid en de erg hoge kwaliteit van de output.

Op drupa 2012, de hoogmis van de grafische industrie in het Duitse Düsseldorf, waren er meerdere aankondigingen van andere vloeibare toner-technologieën. Eén ervan was van Xeikon dat op de drupa-beurs een beperkte demonstratie gaf van zijn Trillium-technologie.

Xeikon heeft aangekondigd dat eind van dit jaar en in het eerste kwartaal van 2014 de eerste betatests bij gebruikers in de Benelux van start gaan. De 500 mm brede rollenprinters met Trillium-technologie zullen worden gelanceerd met een snelheid van 60 m/min. Snelheden tot 120 m/min. worden in het vooruitzicht gesteld.

De Trillium-technologie is bedoeld voor documentgebaseerde toepassingen zoals voor direct mail en boeken op kleinere oplagen. De machines zullen vanaf de lente van volgende jaar worden gecommercialiseerd, de VS volgen zes maand later.

Vloeibare tonertechnologie zou wel eens een van de beste technologieën kunnen zijn als het gaat om erg hoge kwaliteit en hoge snelheid op een breed assortiment van substraten. Het is het antwoord van fabrikanten zoals Xeikon op de concurrentie van snelle inkjetprintsystemen.

Met de verkoop van Xeikon belandt weer een Belgisch technologiebedrijf in buitenlandse handen. In 2007 nog kwam het Gentse Artwork Systems, wereldleider op het vlak van grafische verpakkingssoftware, terecht bij het Deense Esko dat sinds 2011deel uitmaakt van de Amerikaanse groep Danaher Corporation.

Alain Vermeire, Grafisch Nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content