Boete voor gsm-operatoren die treuzelen met overdraagbaarheid nummer

(BELGA) – Gsm-operatoren die er in de toekomst niet in slagen om binnen een dag het nummer over te dragen wanneer de klant van operator verandert, riskeren een boete van drie euro per dag.

“Voor de consument is dat een klein bedrag, maar voor de operator kan dat wel gevolgen hebben als het om duizenden abonnees gaat”, stelde minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte na afloop van de ministerraad waarop het koninklijk besluit terzake goedgekeurd werd.

De telecomwet die in de zomer van vorig jaar van kracht werd, bevatte duidelijkere regels over de nummeroverdraagbaarheid bij verandering van operator. Dat lukt vandaag in 80 procent van de gevallen, maar de resterende 20 procent vormt nog steeds een belangrijke bijkomende barrière om klanten te laten overstappen, vond de sp.a-vicepremier.

Door het nieuwe KB heeft een abonnee recht om een overgedragen nummer geactiveerd (de technische overdracht tussen de operatoren) te zien binnen maximaal één werkdag, en hij kan de datum waarop het nummer effectief wordt bij zijn nieuwe operator ook vrij kiezen.

De consument krijgt een schadevergoeding van 3 euro per dag vertraging per overgedragen nummer. Voor voorafbetaalde kaarten wordt toegestaan dat de compensatie wordt gegeven in de vorm van een bijkomend oproepkrediet overeenstemmend met het bedrag van de verschuldigde compensatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content