Boetiek Techniek: uitvinderswedstrijd wil jongeren warm maken voor technologie

© Boetiek Techniek

Actrice en presentatrice Tatyana Beloy daagt alle Vlaamse jongens en meisjes tot vijftien jaar uit om een technisch hoogstandje te bouwen of te ontwerpen. De wedstrijd ‘Boetiek Techniek’ wil jongeren warm maken voor een toekomst in de metaal- en technologiesector.

Dit jaar ontving de VDAB al 5.000 vacatures uit de Vlaamse metaal- en technologiesector. Het werkelijk aantal ligt hoger, aangezien niet alle bedrijven hun vacatures kenbaar maken aan de VDAB en er ook veel via uitzendarbeid gewerkt wordt. In elk geval stromen er meer mensen uit de metaal- en technologiesector in dan dat er jongeren instromen.

Om jongeren te laten kennismaken met de sector, en hun eigen technische talenten te ontdekken, organiseren TOFAM Oost-Vlaanderen en de stad Gent voor de derde keer de uitvinderswedstrijd ‘Boetiek Techniek’ voor jongens en meisjes uit het basisonderwijs en de eerste graad secundair.

Boetiek Techniek: uitvinderswedstrijd wil jongeren warm maken voor technologie

‘Bedoeling is dat men ons verbaast door een technisch hoogstandje te bouwen of te ontwerpen’, zegt actrice en presentatrice Tatyana Beloy, het gezicht van de actie. ‘Alles wat men vindt, mag men gebruiken: batterijen, het motortje van een elektrisch toestel, kleerhangers… Men kan ook proberen bestaande dingen te verbeteren of om te bouwen.’

Jan Muylaert, gedelegeerd bestuurder van TOFAM Oost-Vlaanderen, wijst erop dat jongeren en het grote publiek te weinig beseffen dat de metaal- en technologiesector een hele diverse sector is. ‘Voor elke passie en elk talent is er een plaats in deze sector’, zegt Muylaert. ‘Met Boetiek Techniek kunnen jongeren hun eigen technische talenten ontdekken en kennismaken met de vele opleidings- en carrièremogelijkheden van de metaal- en technologiesector.’ (Belga/MI)

Partner Content