Bogaert: minder ambtenaren door IT-investeringen

Staatssecretaris voor ambtenarenzaken Hendrik Bogaert wil versneld het aantal ambtenaren afbouwen door meer te investeren in IT. Maar hoe ziet dat er concreet uit?

Het afgelopen jaar kon de staat verder met 2.200 ambtenaren minder. Per drie vertrekkers werd er maar één nieuwe werkkracht aangenomen. Maar Bogaert wil dat versnellen door extra inspanningen op ICT-vlak.

“Ik denk dat er nood is aan een strategisch informatieplan binnen de administratie”, zegt Bogaert aan onze redactie. “We hebben al gezocht naar synergiemogelijkheden en projecten, al zijn dat tot nu toe vooral technologische projecten geweest. Wat we nu moeten doen is kijken naar business synergiën. Natuurlijk zal Buitenlandse Zaken niet alles samen kunnen doen met pakweg de FOD Financiën, maar er is bijvoorbeeld geen centrale inventaris over wie welke processen wil volgen. Een strategisch informatieplan kan alles in kaart brengen zodat we waar mogelijk gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke bouwstenen.”

De concrete mogelijkheden, of het bedrag dat zal worden geïnvesteerd ligt nog niet vast. “Wat we nu gaan doen is samen met Fedict en alle ICT-directeurs samenzitten en een studie laten uitvoeren. Daaruit kunnen we een plan opmaken en kijken naar wat men bereid is om te doen. De visie is dat we met minder ambtenaren moeten werken, maar die besparing wel herinvesteren in de informatica van de administratie.”

Werkdruk

De overheid heeft momenteel geen geld op overschot. Praten over investeringen is dus niet evident. Al ziet de staatssecretaris dat anders. “We moeten het debat openen over investeren in de administratie, ook in budgettair moeilijke tijden. Als we niet informatiseren dan zal de werkdruk op termijn veel te hoog worden.”

Bogaert vindt dat de overheid dit jaar al moet investeren en ook het aantal ambtenaren versneld afbouwen waar dat mogelijk is. Door de vergrijzing kan dat zonder ontslagen, maar in ruil moeten de overblijvende ambtenaren beter uitgerust worden. Ook de kleinere ongemakken die de productiviteit fnuiken, zoals een server die traag werkt, moeten daarbij worden aangepakt.

Op Twitter reageerde Geert Mareels al dat zo’n snelle verandering op tegenstand zal stuiten. Maar daar is Bogaert het niet mee eens. De staatssecretaris communiceert naar eigen zeggen veel met de ambtenaren en is er van overtuigd dat de mensen op de werkvloer voorstander zijn van verandering. Minder ambtenaren die beter zijn uitgerust, dat is het streefdoel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content