Bogaert overweegt ‘ICT-pooling’ bij overheid

© Belga
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert werkt aan een plan om ict-‘pooling’ in te voeren bij de federale overheid. Daarmee zou tot zo’n 15 miljoen euro bespaard kunnen worden. De krant La Dernière Heure kon een voorlopig plan van het kabinet van Bogaert daaromtrent inkijken. De inhoud ervan werd ons ook in algemene termen bevestigd door een medewerker van het kabinet. Het doel zou zijn om op verschillende ict-domeinen bij de overheidsdiensten stevig te kunnen besparen door systemen gezamenlijk aan te kopen, te beheren en aan zogenaamde ‘mutualisering’ te doen (lees: hergebruik van wat al aangekocht of ontwikkeld is).

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Informatisering Hendrik Bogaert werkt aan een plan om ict-‘pooling’ in te voeren bij de federale overheid. Daarmee zou tot zo’n 15 miljoen euro bespaard kunnen worden.

De krant La Dernière Heure kon een voorlopig plan van het kabinet van Bogaert daaromtrent inkijken. De inhoud ervan werd ons ook in algemene termen bevestigd door een medewerker van het kabinet.

Het doel zou zijn om op verschillende ict-domeinen bij de overheidsdiensten stevig te kunnen besparen door systemen gezamenlijk aan te kopen, te beheren en aan zogenaamde ‘mutualisering’ te doen (lees: hergebruik van wat al aangekocht of ontwikkeld is). Dergelijke ‘ict-pools’ zouden focussen op 7 brede domeinen: e-mailsystemen, digitale archivering en opslag, (ip-)telefoniesystemen, websites, netwerken, servers en gezamenlijke aanbestedingen. Bogaert zou zo een jaarlijkse besparing tot 15 miljoen euro verwachten, die zich echter ten vroegste vanaf 2014 zou laten voelen.

Hoewel op het eerste zicht het (nog niet definitieve) plan bepaalde heilige huisjes en ict-baronieën bij de FOD’s lijkt te slopen, zouden volgens La Dernière Heure de voorzitters van de FOD’s niet weigerachtig staan ten opzichte van de veranderingen. Het document zelf benadrukt dat het de bedoeling is het plan stapsgewijs in te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content