Bogaert wil meer leidende rol voor Fedict

Als het aan staatssecretaris Hendrik Bogaert ligt, dan krijgt Fedict een belangrijkere rol die de departementen overstijgt. Al wil hij geen bevoegdheden verschuiven.

Bogaert benadrukte de nood aan een leidende rol voor Fedict gisteren op de uitreiking van de Data News Awards. “Fedict moet die leadership rol spelen, maar met behoud van de autonomie van de informaticadiensten.”

Het is dus niet de bedoeling dat elke ict-afdeling binnen de overheid onder Fedict komt te vallen. “Ik wil hun autonomie absoluut respecteren, maar Fedict kan een veel sterkere rol spelen als je bijvoorbeeld kijkt naar procesanalyse en waar er overlappingen zijn.”

Fedict zal dus niet meer macht krijgen, maar moet wel een overzicht kunnen geven van ict binnen de overheid. Er bestaat geen overzicht nu over hoeveel mensen en hoeveel budget er is voor ict omdat iedereen op zichzelf bezig is. Daar moet Fedict op termijn een antwoord op kunnen geven waarbij het als departement overschrijdende dienst moet voorkomen dat er dubbel werk gebeurt. Bijvoorbeeld bij het vastleggen van nieuwe processen of systemen.

Tegelijk wil Bogaert ook dat er ruimte komt voor ict. “Ict moet het neusje van de zalm zijn op vlak van investeringen. In tijden van crisis moet je investeringen durven opdrijven” klinkt het. Daarbij kijkt hij onder meer naar Zweden waar ICT op zeven jaar wordt afgeschreven. Zulke maatregelen maken het makkelijker om een grote investering te spreiden over enkele jaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content