Bonden bij Financiën staken

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Eén van de redenen daarvoor: de oude klachten over informaticaproblemen. ACV Openbare Diensten, ACOD-AMIO en VSOA leggen morgen drie kwartier het werk neer op de hoofdzetel van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. De onafhankelijke vakbond NUOD Financiën werd niet uitgenodigd voor de actie. De drie vakbonden willen het huidige beleid aankaarten. “Toegegeven, het is al een tijdje geleden dat Financiën nog eens het nieuws haalde. Dat zou de verkeerde indruk kunnen geven dat de problemen zijn opgelost”, meldt ACOD in een mededeling aan Belga.

Eén van de redenen daarvoor: de oude klachten over informaticaproblemen.

ACV Openbare Diensten, ACOD-AMIO en VSOA leggen morgen drie kwartier het werk neer op de hoofdzetel van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. De onafhankelijke vakbond NUOD Financiën werd niet uitgenodigd voor de actie.

De drie vakbonden willen het huidige beleid aankaarten. “Toegegeven, het is al een tijdje geleden dat Financiën nog eens het nieuws haalde. Dat zou de verkeerde indruk kunnen geven dat de problemen zijn opgelost”, meldt ACOD in een mededeling aan Belga.

Het werk wordt neergelegd tussen 11 en 11.45 uur. De drie vakbonden kaarten aan dat noodzakelijke maatregelen uitblijven omdat de regering in lopende zaken is. Ook is de controle van ondernemingen en zelfstandigen “ondermaats”, is de organisatie bij de douane zoek en worden de diensten volgens de bonden te veel gecentraliseerd waardoor de dienstverlening moet inboeten.

Daarnaast zijn er de “oude klachten”: te moeilijke wetgeving en examens, bevorderingen die uitblijven en… informaticaproblemen. “We storen ons aan het feit dat veel toepassingen niet altijd naar behoren werken”, vertelt Aimé Truyens van ACOD. “Dat gaat vaak over interne toepassingen, al zijn er soms ook problemen met extern ontwikkelde toepassingen. Neem nu de paperless douane en accijnzen: daarvan werd de capaciteit onderschat. Zodra Antwerpen werd toegevoegd, lag het systeem plat. Maar aanpassingen zijn contractueel niet voorzien, zodat daarvoor telkens moet worden bijbetaald. Dat zorgt dat weer voor een budgettair probleem. Nochtans werden de informaticabudgetten onder Didier Reynders al opgetrokken.”

Volgens Truyens zorgt de virtualisatie van de servers bij Financiën ook voor problemen. “Als één toepassing veel resources opeist, komen de andere in de problemen. Dan zitten wij hier te wachten en met onze vingers te draaien. Want zover zijn we al wel geïnformatiseerd dat we zonder pc niks meer kunnen doen.”

Dat is precies ook de uiteindelijke reden voor de vakbondsactie: “We willen gewoon op een fatsoenlijke manier kunnen werken.”

Een reactie van de FOD Financiën zou nog volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content