Booking.com kruist de degens met domeinbeheerder Icann

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Booking.com gaat de wereldwijde domeinbeheerder Icann aanklagen. De bekende boekingsite neemt het niet dat hij verplicht wordt om te bieden op de internetextensie .hotels.

Booking.com gaat de wereldwijde domeinbeheerder Icann aanklagen. De bekende boekingsite neemt het niet dat hij verplicht wordt om te bieden op de internetextensie .hotels. Het Nederlandse internetbedrijf gaat in New York een arbitrageprocedure (IRP) aanspannen tegen Icann, en doet daarvoor een beroep op de Belgische advocaat Flip Petillon.

Booking.com heeft bij Icann een aanvraag ingediend voor de internetextensie .hotels, maar zal allicht tot een opbod gedwongen worden omdat een Argentijnse concurrent een gelijkaardige aanvraag (voor .hoteis) heeft ingediend.

Als Icann vindt dat er een gevaar op verwarring bestaat tussen twee aanvragen (hier dus .hotels en .hoteis), dan moet één van de twee kandidaten in het zand bijten en zijn kandidatuur terug intrekken. Wanneer de twee aanvragers dan onderling niet tot een vergelijk kunnen komen, wordt er overgegaan tot een veiling waarbij de kandidaat die het meeste biedt met de buit gaat lopen.

Booking.com neemt die manier van werken niet, en vindt de beslissingen van domeinbeheerder Icann ondoorzichtig. “De extensies .hotels en .hoteis kunnen naast elkaar bestaan, zonder gevaar voor verwarring”, zegt Petillon aan de krant De Tijd. “Nu wordt Booking.com tot een duur uitkoop- of veilingproces gedwongen, terwijl Icann niet laat weten welke criteria het daarbij hanteert.”

Wie een procedure voor een internetextensie wil opstarten, betaalt daarvoor al een startprijs van 185.000 dollar (134.000 euro). En wanneer het tot een opbod komt, steekt Icann de extra inkomsten die daaruit voortvloeien mooi in eigen zak.

Hoewel de domeinbeheerder een non-profit is, wil hij naar eigen zeggen een financiële buffer aanleggen om de vele juridische aanklachten te kunnen weerstaan die verwacht worden naar aanleiding van de honderden nieuwe internetextensies die straks gelanceerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content