Bourgeois doet ongewilde bonus door stemcomputers af als gemakzucht

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gelooft niet dat mensen door te lang drukken op de stemcomputer ongewild op bepaalde kandidaten gestemd hebben.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gelooft niet dat mensen door te lang drukken op de stemcomputer ongewild op bepaalde kandidaten gestemd hebben. Zijn agentschap en het bedrijf dat de computers leverde “hebben dat vandaag nog eens uitgeprobeerd”, benadrukte hij donderdag op Radio 1. “Wat wel kan is dat de kiezer de vinger op het scherm houdt en gemakshalve de eerste de beste persoon aanvinkt.”

“Er zijn telkens twee aparte handelingen nodig”, onderstreept Bourgeois. “Mijn agentschap en het bedrijf dat de computers leverde spreekt tegen dat dit kon gebeuren door te lang te drukken.” Ook bij de 85.000 tests door PriceWaterhouseCoopers is het probleem “nooit gesignaleerd”.

Bovendien voorziet het systeem in verschillende controles, argumenteert de N-VA-minister. “Zo kan je niet alleen je print nalezen, maar je ziet het ook op het scherm, waar je je stem nog eens moet bevestigen. Ik ga ervan uit dat mensen die stemmen, dat ook bewust doen.”

Niettemin kregen de kandidaten wiens naam op dezelfde hoogte stond als de partijnaam van hun keuze een mooie bonus. Bourgeois verklaart dat echter eerder als gemakzucht. “Het is van alle tijden” dat bepaalde plaatsen op het scherm of het stembiljet extra stemmen binnenhalen, verwees hij nog naar de lijsttrekkers en de kolomstemmen. “Bepaalde namen kom je nu eenmaal eerst tegen”, aldus nog de minister.

Hoe dan ook volgt er nog een totale evaluatie van het systeem, besloot Bourgeois. Maar voorlopig wil hij dus niet gezegd hebben dat er iets fout liep.

Bron: Belga

Partner Content