Bourgeois: “Niet zeker dat NSA Vlaamse overheid bespioneerde”

© Belga

Het is niet zeker dat de NSA geprobeerd heeft informatie van de Vlaamse overheid te onderscheppen of telefoongesprekken af te luisteren, zegt Vlaams minister Geert Bourgeois. Mobistar, de operator van de overheid, lijkt alvast niet te zijn getroffen.

Er is in ieder geval geen aanwijzing dat Mobistar, de telecomoperator van de Vlaamse overheid, het slachtoffer werd van cyberspionage, antwoordde Vlaams minister van Bestuurszaken Bourgeois (N-VA) op een schriftelijke vraag van Lode Vereeck (LDD).

De voorbije maanden raakte bekend dat de Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) op grote schaal gsm- en mailverkeer heeft onderschept, onder meer ook van verschillende wereldleiders. De NSA zou ook toegang hebben tot data van onder meer Google, Apple en Facebook.

Vlaams minister Bourgeois geeft toe dat het “niet ondenkbaar is dat ook bepaalde gegevens van de Vlaamse overheid kunnen onderschept worden.” Daarom heeft de Vlaamse overheid maatregelen genomen. Toen bekendraakte dat het Belgacom-netwerk gehackt werd, is aan Vlaamse kant meteen contact opgenomen met Mobistar, de telecomoperator van de Vlaams overheid. “Mobistar verzekerde mijn diensten dat zij geen verhoogd risico kon vaststellen, maar plande wel extra beveiligingscontroles”, zegt Bourgeois. “Tot op heden ontvingen mijn diensten geen informatie die aangeeft dat Mobistar het slachtoffer van cyberspionage is geworden.”

Daarnaast hebben de Vlaamse diensten ook contact opgenomen met de federale diensten van het Federal Computer Crime Unit (FCCU) en het Computer Emergency Response Team (CERT). Er is bijvoorbeeld een verhoogde waakzaamheid bij de security teams en de specialisten zitten wekelijks samen om “de mogelijke dreiging te bespreken en eventuele acties op te starten”.

LDD-parlementslid Lode Vereeck: “Ik ben tevreden dat de voorzorgsmaatregelen van de Vlaamse overheid blijkbaar hebben gewerkt, maar waakzaamheid blijft geboden.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content