Brasschaats ziekenhuis herstelt van… een virus

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Algemeen Ziekenhuis Klina uit Brasschaat is weer operationeel nadat het sinds donderdag te kampen had met een hardnekkig virus. Een computervirus weliswaar.

Het Algemeen Ziekenhuis Klina uit Brasschaat is weer operationeel nadat het sinds donderdag te kampen had met een hardnekkig virus. Een computervirus weliswaar.

Om 16 uur vorige donderdagmiddag merkte de veiligheidsdienst van het ziekenhuis het virus op en ze legde meteen het hele computersysteem plat. Het bleek echter te laat, het virus had zich in een mum van tijd over het netwerk van het ziekenhuis verspreid. De rest van de avond en nacht werden pogingen ondernomen om het virus te verwijderen, en dat leek vrijdagochtend eindelijk gelukt. Bij het heropstarten kwam het echter al snel weer tevoorschijn.

In tussentijd moest het personeel enkele dagen met pen en papier aan de slag. “De patiënten hebben al bij al weinig van de computerproblemen gemerkt”, meent adjunct algemeen directeur van Klina Chris D’Espallier. “Wel duurt het een pak langer om informatie terug te vinden zoals voorgeschiedenissen en röntgenfoto’s.”

Pas zondagmiddag slaagden experts erin het probleem te verhelpen. “We zijn opgelucht dat het netwerk terug operationeel is. Enkel het externe mailverkeer en de communicatie met de huisarts via Medibridge blijft voorlopig niet mogelijk. Wij doen er alles aan om ook deze communicatie zo snel mogelijk terug op te starten”, klinkt het nog. Alle gegevens die de voorbije dagen in papieren dossiers genoteerd werden, werden zondagnamiddag opnieuw systematisch gedigitaliseerd, weet Het Nieuwsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content