Brengt Apple adblockers naar iPhone en iPad?

© Reuters

Een nieuwe iPhones-lijn is de ‘hoofdact’ op het Apple-event morgen, maar verwacht wordt dat de technologiereus ook een software lanceert die toelaat om advertenties op websites te blokkeren op iPhones en iPads.

Zo’n zogenaamde adblockers worden al veel gebruikt op pc’s, maar zijn voorlopig zeldzaam op smartphones en tablets. Volgens een recente studie gebruiken naar schatting bijna 200 miljoen mensen – grofweg een op de twintig surfers wereldwijd – reeds adblockers op hun desktop computer.

Verwacht wordt dat Apple op zijn jaarlijkse iPhone-event morgen software zal aankondigen in het vernieuwde iOS 9-besturingssysteem voor de iPhone die het mogelijk maakt om adblockers te installeren.

Zorgen

Veel smartphonegebruikers juichen dat toe, maar de advertentiesector en uitbaters van websites maken zich grote zorgen. Veel websites verliezen door het gebruik van adblockers een kwart of meer van hun potentiële advertentie-inkomens, zo blijkt uit het rapport The Cost of Ad Blocking.

Van alle internetverkeer gebeurt 14 procent via iPhones en iPads. Analisten noemen de introductie van advertentiewerende software op de mobiele toestellen van Apple dan ook een mogelijke ‘game changer’.

iPhone

Wat de nieuwe iPhones betreft, is voorlopig weinig bekend. Zelfs de naam – wellicht iPhone 6S of iPhone7 – is nog niet uitgelekt. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content