Brexit-chaos stuurt .eu-domeinregels in de war

De stilaan eindeloze queeste van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te geraken stuurt ook de richtlijnen voor .eu-domeinen in de war. Door het waarschijnlijke uitstel staan daar de regels on hold.

EURid, de instantie die de .eu-domeinnaam beheert, had eerder al laten weten dat Britten door de brexit niet langer aanspraak maken op een .eu-domeinnaam. De organisatie had daarvoor een proces met specifieke datums opgesteld voor Britten met zo’n domein.

Maar nu het zeer onwaarschijnlijk is dat de Britten tegen eind oktober de EU effectief verlaten, wordt heel de timing on hold gezet. EURid laat weten dat het op haar brexit-pagina zal communiceren zodra er meer duidelijkheid komt vanuit de Europese Commissie.

Onder de huidige, momenteel gepauzeerde, regels, kunnen Britten vanaf 1 november geen .eu-domein meer registreren. Wie al zo’n domein heeft, is vanaf die datum niet langer in regel met de Europese wetgeving.

De domeinen verdwijnen niet meteen, maar domeinnaameigenaars krijgen tot 1 januari 2020 om de gegevens in hun contract aan te passen. Dat wil zeggen dat de eigenaar van het .eu-domein een bedrijf of persoon moet zijn binnen de Europese Unie. Ook inwoners van Gibraltar, nog steeds Brits gebied, vallen daaronder.

Het gevoelige punt zit hem vooral in domeinen die aflopen tussen 1 november en 1 januari. Die worden immers niet automatisch vernieuwd, wat wil zeggen dat sites en diensten gekoppeld aan dat domein niet langer werken.

Maar vooralsnog lijkt het er op dat de brexit enig uitstel zal krijgen. Of er nieuwe datums komen voor Britse .eu-websitebeheerders zal nadien blijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content