Brexit treft Britse tech-sector

© REUTERS
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een eventuele Brexit zou de Britse tech-sector op verschillende vlakken treffen. Door de daling van de pond worden it-oplossingen uit het buitenland bijvoorbeeld flink duurder. Dit melden onderzoeksbureaus, distributeurs en resellers.

De Britse Pond daalde de voorbije dagen met tien procent en bereikte een waarde die sinds 1985 niet meer was gezien. Onderzoeksbureau Canalys zegt dat Britse channel partners zich voor de tweede helft van 2016 schrap mogen zetten voor hogere prijzen van it-oplossingen uit het Europese vasteland en Noord-Amerika. Daarnaast zullen organisaties voorzichtiger zijn in hun it-uitgaven.

Onderzoeksbureau Gartner meldt dan weer dat in 2016 in plaats van een groei van 1,7 procent in it-uitgaven, een daling van 0,3 procent mag worden verwacht, tot 179,6 miljard dollar. Ook voor 2017 worden de verwachtingen naar beneden bijgesteld.

Dit jaar zou niet minder dan 4,6 miljard dollar aan budget voor it wegvallen door de koersdaling en de hogere prijzen in dollars. Er zullen ook minder telefoons, tablets en pc’s worden verkocht. Verder zullen grote it-projecten allicht vaker on hold gezet worden.

Daarnaast zouden er minder snel nog medewerkers uit andere Europese landen worden aangetrokken. Verder worden de nieuwe btw-tarieven en handelstarieven afgewacht.

Vrijwel alle grote it-leveranciers waren tegen de Brexit of vonden dat het eiland beter af is in de EU zoals HP, HPE, Cisco, EMC, Microsoft, Fujitsu, SAP en andere partijen zoals The National Outsourcing Association. De waarde van Britse tech-bedrijven daalde na de Brexit ook, behalve die van ARM.

Britse distributeurs en it-dienstverleners verwachten turbulente tijden, zo melden partijen als CMS Distribution en Computacenter aan The Register.

De Britse markt is goed voor 26,5 procent van alle it-uitgaven in West-Europa en 5,26 procent wereldwijd.

(i.s.m. Dutch IT Channel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content