Britse inlichtingendienst bespioneerde Amnesty International
De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International op illegale wijze afgeluisterd. Dat blijkt uit een e-mail die verstuurd werd door de Britse rechtbank die klachten tegen inlichtingendiensten behandelt.
Het nieuws wordt donderdag gemeld door de Britse krant The Guardian en door The Intercept, de website die opgericht werd door de journalisten die achter de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zitten.
Het Investigatory Powers Tribunal (IPT) had de e-mail woensdagavond naar Amnesty International verstuurd om een eerdere uitspraak recht te zetten.
Voorzitter in de fout
Verschillende ngo’s waren naar die rechtbank gestapt om de grootschalige spionageactiviteiten van inlichtingendiensten aan te klagen. Op 22 juni oordeelde het IPT dat Amnesty niet illegaal bespioneerd werd door het GCHQ. De rechtbank zei toen dat de communicatie van twee andere mensenrechtenorganisaties – Egyptian Initiative for Personal Rights en Legal Resources Centre – wel onwettig werd bijgehouden en onderzocht.
Maar in een woensdag verstuurde e-mail, die door The Intercept integraal gepubliceerd werd, geeft de voorzitter van de rechtbank nu toe in de fout te zijn gegaan. Het was niet de Egyptische organisatie, maar Amnesty dat illegaal werd afgeluisterd, luidt het. Concreet werden de praktijken van de inlichtingendiensten illegaal genoemd omdat de vergaarde informatie langer werd bijgehouden dan wettelijk was toegelaten.
“Schandelijke onthulling”
Waarom de mensenrechtenorganisatie werd bespioneerd en wat er met die informatie gebeurde, werd niet meegedeeld.
Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International, heeft het in een reactie over een “schandelijke onthulling”. “Hoe kunnen wij ons werk uitvoeren wanneer mensenrechtenactivisten en slachtoffers van misbruik mogen vrezen dat hun vertrouwelijke communicatie met ons in regeringshanden terecht kan komen?”, zo luidt het.
“Als ze de bestanden niet langer hadden bijgehouden dan toegelaten, hadden we dit zelfs nooit geweten. Sterker nog, het zou als perfect legaal beschouwd zijn.” (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier