Britse journalisten protesteren tegen afluisterpraktijken van geheime diensten

© Reuters

Ruim 100 toonaangevende Britse perslui hebben in een open brief meer steun geëist tegen afluisterpraktijken van de geheime dienst(en). ‘Informanten uit de overheidssector zullen zich niet meer tot journalisten wenden als deze diensten de macht hebben telefoongegevens van journalisten in te kijken’.

De journalisten maken zich in de open brief, afgedrukt door het mediamagazine Press Gazette, zorgen over de verbreding van de wet die de toegang van de overheid tot gegevens regelt. De afgevaardigden van de media willen dat die wet uitdrukkelijk stipuleert dat telefoongegevens van journalisten worden beschermd, tenzij zijzelf verdacht worden van een misdaad.

‘70.000 e-mails opgeslagen in 10 minuten’

De krant The Guardian beschuldigde de Britse geheime dienst GCHQ ervan e-mails van onder andere journalisten van The Guardian, de BBC, The New York Times en The Washington Post onderschept en opgeslagen te hebben.

In november 2008 zou het GCHQ op tien minuten tijd meer dan 70.000 e-mails hebben opgeslagen. Momenteel zouden in Groot-Brittannië onderzoeksjournalisten naast terroristen en hackers op een lijst van ‘bedreigingen’ prijken.

De krant beroept zich op gelekte documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, een ex-medewerker van de VS-inlichtingendienst NSA. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content