Britse overheidscomputers in botnet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Bijna twee miljoen computers wereldwijd, waaronder pc’s van verschillende departementen van de Britse overheid, zijn overgenomen door hackers.

Bijna twee miljoen computers wereldwijd, waaronder pc’s van verschillende departementen van de Britse overheid, zijn overgenomen door hackers.

Dat meldt de website van de Britse nieuwszender BBC. Securitybedrijf Finjan was in staat om het gigantische netwerk van geïnfecteerde pc’s te traceren naar Oekraïense cybercriminelen. Verschillende computers in zes Britse overheidsdepartementen werden geïnfecteerd door de Botnet. Finjan heeft vervolgens contact opgenomen met de Britse Metropolitan Police en onderzoekt de zaak. Een woordvoerder van het Cabinet Office, dat instaat voor het gebruik van ict bij de verschillende overheidsdiensten, gaf geen commentaar uit “veiligheidsoverwegingen”.

Het is al de tweede keer op een jaar tijd dat overheidscomputers gehacked werden om deel uit te maken van een botnet. In dit geval werden de pc’s geïnfecteerd met software waardoor ze overgenomen konden worden. Eens een computer besmet is, kan het de opdracht krijgen om meer software en informatie te downloaden. Hierdoor krijgen de hackers vrij spel. De besmette pc’s zijn onder andere in staat om e-mailadressen te lezen, bestanden te kopiëren en spam te versturen.

De cybercriminelen, die nog niet gevat zijn, verkochten de toegang tot de geïnfecteerde computers op een Russisch hackersforum. Volgens Finjan staat de botnet onder controle van zes criminelen die in staat zijn om de computers van op een afstand te bedienen.

Bijna de helft van de besmette computers bevindt zich in de Verenigde Staten. Zes procent van de botnet, ongeveer 114.000 computers van 52 verschillende organisaties staat zich in Groot-Brittannië. Veel van de geïnfecteerde machines werden ontdekt tijdens routinecontroles. Finjan waarschuwt echter dat veel van de botnetpc’s nog altijd actief zijn.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content