Britse unief sleutelt aan 5G

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Britse Surrey University voert al onderzoek naar mobiele technologie van de vijfde generatie.

De Britse Surrey University heeft 35 miljoen pond (43 miljoen euro) aan fondsen bij elkaar gesprokkeld voor onderzoek naar mobiele technologie van de vijfde generatie.

Technologisch onderzoek staat niet stil. Terwijl hier stilaan ultrasnelle, mobiele 4G-netwerken worden uitgerold, wordt er in labs en universiteiten al nagedacht over 5G. De Britse Surrey University, zo meldt de BBC, heeft 35 miljoen pond ter beschikking gekregen om daar ten volle werk van te maken. Het geld is afkomstig van mobiele operatoren, infrastructuurbouwers en de Britse overheid. Het zal gespendeerd worden aan het opzetten van een ‘5G Innovation Centre’ en het bijhorende onderzoek.

“4G is voor ons oude koek”, zegt professor Rahim Tafozolli, directeur van het Centre for Communications Systems Research van de Surrey University. “Wij zijn al 10 jaar geleden beginnen werken aan 4G. Als universiteit moeten we altijd een stap voor zijn op de industrie.” (Noot van de redactie: de telecomindustrie werkt zelf ook al enige tijd aan de opvolger van 4G.) 5G moet de enorme groei aan mobiele trafiek kunnen opvangen. “Het lijkt erop dat het mobiele verkeer elk jaar verdubbelt. Jammer genoeg volgt de capaciteit die jaarlijkse verdubbeling niet. Om daar een antwoord op te bieden, is er nieuwe technologie nodig.” 5G moet ook veel energiezuiniger werken.

Tafozolli verwacht 5G-netwerken tegen 2020. Zolang zouden de gloednieuwe 4G-netwerken het wel kunnen uithouden, zo klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content