Britten controleren boekhouding Autonomy

De Britse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de manier waarop Autonomy zijn boekhouding voerde voordat de softwarefabrikant werd overgenomen door HP.

De Financial Reporting Council (FRC), de toezichthouder op accountants in het V.K., zal de financiële verslagen van Autonomy over de periode van januari 2009 tot juni 2011 onderzoeken. In augustus 2011 werd Autonony ingelijfd door HP voor een bedrag van 11,7 miljard dollar .

Maar na de overname viel er een lijk uit de kast: volgens HP zou Autonomy een valse voorstelling hebben gegeven van zijn financiële positie. In november 2011 maakte HP bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten bekend dat het een afwaardering van 8,8 miljard euro diende te boeken wegens “ernstige onregelmatigheden” bij Autonomy.

HP beschuldigt Autonomie ervan de verkoop van hardware geboekt hebben als software, waarop hogere winstmarges zitten. Ook transacties met resellers zouden niet correct in de boeken zijn opgenomen, evenals verkopen van software-as-a-service. De FRC zal de boekhouding van Autonomy onder de loep nemen. De Britse toezichthouder is niet bevoegd om sancties op te leggen aan een beursgenoteerd bedrijf vanwege boekhoudkundige praktijken, maar op basis van het onderzoek kan de FRC disciplinaire maatregelen treffen tegen de verantwoordelijken bij Autonomy.

Autonomy-oprichter en voormalig ceo Mike Lynch laat in een blogbericht weten het onderzoek toe te juichen: “Wij zijn blij met dit onderzoek. Autonomie heeft gedurende zijn hele bestaan als naamloze vennootschap auditrapporten zonder voorbehoud ontvangen. Dit geldt ook voor de betrokken periode, toen Autonomy werd gecontroleerd door Deloitte.”

Ook in de V.S. loopt een onderzoek naar mogelijke fraude bij de overname van het Britse softwareconcern door HP. Daarnaast hebben ook aandeelhouders rechtszaken tegen HP aangespannen na de bekendmaking van de waarde-afboeking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content