Britten dwingen Facebook-moeder om Giphy te verkopen

© Giphy

Het moederbedrijf van Facebook is ook na een hoger beroep in het Verenigd Koninkrijk gedwongen om het animatieplatform Giphy te verkopen. De Britse mededingingswaakhond Competition and Markets Authority (CMA) oordeelde vorig jaar dat de overname door Meta de concurrentie te zeer schaadt. Verzet bij een Britse beroepsrechter haalde niets uit voor Meta, dat naast Facebook ook WhatsApp en Instagram bezit.

Giphy is een database van gif-animaties voor sociale media en chatapps. Daarmee kunnen gebruikers chatgesprekken of berichtjes op sociale media opleuken. De animaties kunnen ook gebruikt worden voor reclames.

Te weinig keuze

De CMA vreest dat er te weinig keuze overblijft voor gebruikers van socialemediaplatforms na de overname van Giphy, waar Meta dit voorjaar 400 miljoen dollar voor veil had. Daarnaast zou ook de concurrentie op de markt voor onlineadvertenties lijden onder de overname, omdat Meta gif-animaties van concurrerende platforms zou kunnen verwijderen.

‘We zijn teleurgesteld over deze beslissing van de CMA, maar accepteren de uitspraak van vandaag. We zullen nauw samenwerken met de CMA bij de afsplitsing van Giphy’, laat Meta in een reactie weten. De overname kwam het bedrijf eerder al op een boete van 50,5 miljoen pond te staan. Giphy moest apart worden gehouden van de rest van het concern voordat de Britten toestemming zouden geven, maar Meta was daar naar de mening van de CMA te vaag over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content