Britten tappen datakabels naar België af

© Belga

De Britse geheime dienst GCHQ krijgt via telecombedrijven toegang tot onderzeese datakabels, waarvan er vijf boven water komen aan de Belgische kust. De informatie die de dienst uit de kabels haalt, deelt hij met de NSA.

De Britse geheime dienst GCHQ krijgt via telecombedrijven toegang tot onderzeese datakabels, waarvan er vijf boven water komen aan de Belgische kust. De informatie die de dienst uit de kabels haalt, deelt hij met de Amerikaanse NSA. Dat schrijft De Standaard.De krant baseert zich op een rapport van het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten in België.

De GCHQ (Government Communications Headquarters) heeft toegang tot de kabels omdat het de uitbaters ervan met een bevelschrift verplicht mee te werken. De namen van zeven uitbaters werden bekendgemaakt door een Duitse krant. “De glasvezelkabels die aankomen in België worden allemaal uitgebaat door een van deze bedrijven”, staat in het rapport.

Het aftappen van de glasvezelkabels past in een van de doelstellingen van de GCHQ: “mastering the internet”, of een totale beheersing van het net.

In 2012 zou de Britse geheime dienst 600 miljoen telefoongesprekken per dag hebben behandeld, afkomstig uit de meer dan 200 kabels die hij kon afluisteren. (Belga/MI)

Partner Content