Britten vragen VN om ‘uiterst gebrekkige’ uitspraak over Assange te herzien

© Reuters

De Britse regering heeft de Verenigde Naties donderdag gevraagd om de “uiterst gebrekkige” beslissing rond WikiLeaks-oprichter Julian Assange te herzien. Vorige maand stelde de werkgroep Willekeurige Opsluiting van de VN dat Assange arbitrair vastgehouden wordt, omdat hij al jarenlang zijn toevlucht moet zoeken in een ambassade.

“De conclusie van de werkgroep van de VN is onjuist en moet herzien worden”, zegt staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en het Gemenebest, Hugo Swire. “Julian Assange is nooit arbitrair vastgehouden door het Verenigd Koninkrijk en is in feite vrijwillig een wettelijke arrestatie aan het vermijden door in de Ecuadoraanse ambassade te verblijven.”

Volgens Swire zal het Verenigd Koninkrijk dan ook achter zijn “wettelijke verplichting” blijven staan om Assange aan Zweden uit te leveren. “Zijn mensenrechten zijn steeds beschermd en zullen ook beschermd blijven worden wanneer hij aan Zweden wordt uitgeleverd”, zegt hij.

Eerder gaf ook al Zweden aan dat het niet akkoord gaat met de uitspraak van de VN. Het Zweedse Openbaar Ministerie gaf dan ook al snel aan dat verklaring van de werkgroep geen impact heeft op het onderzoek en dat Julian Assange alsnog moet worden aangehouden (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content