Broncode van MS-DOS en Word voortaan publiek

Een museum heeft de broncode van MS-DOS en een vroege versie van Word openbaar gemaakt voor het publiek.

Een museum heeft de broncode van MS-DOS en een vroege versie van Word openbaar gemaakt voor het publiek.

Het gaat om MS-Dos 1.1 uit 1982 en MS-DOS 2.0 uit 1983, samen met Word for Windows uit 1990. De vrijgave komt er dankzij het Computer History Museum dat de code al een tijdje in zijn bezit had, maar hem met toestemming van Microsoft nu ook publiek beschikbaar maakt.

Microsoft leverde in die tijd het besturingssysteem voor pc’s van IBM. Hiervoor nam het software van Seattle Computer Products in licentie om het vervolgens onder de naam PC-DOS aan te passen op maat van IBM. Een gelijkaardige versie onder de naam MS-DOS werd gemaakt voor andere computerfabrikanten.

“Versie 1.1 bevat een volledig besturingssysteem, hetzij met beperkingen, op slechts 12K byts aan gebeugen, wat piepklein is in vergelijking met software van vandaag,” zegt Len Shustek, voorzitter van het Computer History Museum.

De code heeft door zijn ouderdom weinig praktisch nut. Maar door ze openbaar te maken wil het museum het publiek inzicht geven in hoe code er toen uitzag en intussen is geëvolueerd. De broncode is vrij beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Hier kan je de versies van MS-DOS 1.1 en 2.0 terugvinden. De code achter Word wordt hier bewaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content