Browserextensie toont alle e-mailadressen op LinkedIn

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De browserextensie Sell Hack creëert een extra knop in LinkedIn waarmee je de e-mailadressen van alle LinkedIn-gebruikers kan tevoorschijn toveren.

Een nieuwe opmerkelijke browserextensie brengt de zakelijke netwerksite LinkedIn in diskrediet. Met Sell Hack – een browserplugin of -extensie voor Chrome, Firefox en Safari – toont je webbrowser een extra knop met de veelzeggende titel ‘Hack In’ op het profiel van iedere LinkedIn-gebruiker. Wanneer je vervolgens op die knop drukt, krijg je het e-mailadres te zien van die gebruiker, zelfs wanneer je er niet mee geconnecteerd bent op het netwerk.

LinkedIn gehackt? Toch niet. De makers van de plugin verduidelijken dat hun Hack In knop enkel publieke databronnen raadpleegt en aan de hand van een algoritme het e-mailadres tracht te achterhalen.

LinkedIn van zijn kant is niet gediend met de plugin, en heeft alvast een ‘cease and desist’ brief verstuurd naar de makers, waarin gevraagd wordt om het stukje software onmiddellijk offline te halen. In één adem waarschuwt het bedrijf meteen ook voor het gebruik van de plugin. De plugin vraagt immers toestemming om je eigen LinkedIn-data te raadplegen en kan in theorie dus je eigen gegevens ontfutselen. “We adviseren daarom alle gebruikers van Sell Hack om de plugin meteen te deïnstalleren en de makers te vragen om je eigen data te verwijderen”, luidt het advies van LinkedIn in een reactie aan de nieuwssite Yahoo Tech.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content