Brussel dagvaardt Frankrijk en Luxemburg om btw-tarief e-boeken

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De Europese Commissie gaat Frankrijk en Luxemburg voor de rechter dagen vanwege het te lage btw-tarief dat zij heffen op e-boeken.

De Europese Commissie gaat Frankrijk en Luxemburg voor de rechter dagen vanwege het te lage btw-tarief dat zij heffen op e-boeken. Dat meldt de Franse krant Les Echos.

Sinds januari 2012 heffen Frankrijk en Luxemburg respectievelijk 7 en 3 procent btw op digitale boeken, bij ons is dat 21 procent. Onder meer vanuit Groot-Brittannië, Nederland en Polen werd in Brussel geklaagd over oneerlijke concurrentie. Franse en Luxemburgse retailers zijn nu in het voordeel, ze kunnen hun e-boeken goedkoper aanbieden en houden meer marge over. Om die reden houden concerns als Amazon en Apple – die e-boeken aanbieden via de Kindle Stores en de iBooks-winkel – overigens kantoor in Luxemburg.

Maar de Europese Commissie wil Frankrijk en Luxemburg nu via de rechter gaan dwingen het hoge btw-tarief op digitale boeken toe te passen – volgens de Europese wetten zijn e-boeken immers ‘elektronische diensten’, en die staan niet op de lijst met uitzonderlijke goederen en diensten waarvoor lagere btw-tarieven gelden. De kans is groot dat Frankrijk en Luxemburg boetes opgelegd krijgen van de rechter.

Op dit moment is het dus nog niet toegestaan het lage tarief te hanteren, maar inmiddels werkt Europa wel aan een btw-verlaging op e-boeken. De verwachting is dat er binnenkort een voorstel op tafel ligt rondom de hervorming van het btw-stelsel.

In samenwerking met eReaders.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content