Brussel lanceert Open Data portaalsite

© Open data

Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) heeft de eerste gewestelijke Open Data portaalsite gelanceerd. Op opendatastore.brussels kan iedereen de vrij beschikbare gegevens van de overheid raadplegen en hergebruiken. De site past in de strategie om van Brussel een Smart City te maken.

“Het vrij ter beschikking stellen voor hergebruik van de gegevens van de gewestelijke overheidsdiensten, is een game changer voor de ontwikkeling van Brussel als Smart City. Heel concreet gaat het om data over bijvoorbeeld luchtkwaliteit, verkeerslichten, wegenwerken, kaartgegevens of toegangspunten van gratis wifinetwerken. In de plaats van de uitzondering wordt Open Data nu de regel voor de Brusselse overheidsdiensten”, aldus staatssecretaris Debaets.

Met de Open Data wil het Brusselse Gewest bedrijven en start-ups aansporen om te innoveren en nieuwe services te ontwikkelen. Die moeten uiteindelijk leiden tot een betere levenskwaliteit voor de burgers, de bezoekers en de bedrijven in de hoofdstad en het Brussels Gewest. Volgens cijfers van technologiefederatie Agoria kan een degelijk Open Data beleid de Brusselse economie 180 miljoen euro en 1.500 nieuwe jobs opleveren.

Brusselse IT-ontwikkelaars waren al langer vragende partij voor een dergelijke portaalsite. Dankzij de vrij beschikbare gegevens kunnen zij hun dienstverlening nog vernieuwender en doeltreffender maken.

“Hoe meer bedrijfsgegevens we zinvol kunnen structureren en samenvatten, hoe meer economische waarde we voor onze klanten en de samenleving helpen ontsluiten”, getuigde Toon Vanagt van het Brusselse bedrijf Data.be.

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content