Brussel meest filegevoelige stad volgens verkeersdata TomTom

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Uit de verkeersdata van TomTom uit 2012, blijkt dat Brussel (nog steeds) de meest filegevoelige stad van België is. Wie op 30 kilometer van de hoofdstad woont en er dagelijks naartoe moet, is jaarlijks 101 uren van zijn tijd kwijt.

Gps-fabrikant TomTom heeft zijn jaarlijkse Congestion Index vrijgegeven, gebaseerd op de verkeersdata van 2012. Deze index is naar eigen zeggen de meest accurate ter wereld voor verkeersopstoppingen in steden, omdat ze – als enige – gebaseerd is op de daadwerkelijke reistijden van auto’s.

Vanwege de files duurt een gemiddeld autorit in en rond Brussel 31,8 procent langer. Tijdens de ochtendspits doe je er zelfs 81,5 procent langer over. Daarmee is Brussel nog steeds de meest filegevoelige stad van België, en de tiende meest filegevoelige stad van Europa.

Wie richting Antwerpen moet van op een afstand van 30 kilometer, doet er gemiddeld 22,8 procent langer over door de file – op jaarbasis verspil je zo 81 uur. In Wallonië is Luik het gevoeligst voor files.

Op 3 februari heeft TomTom de meeste files van 2012 gemeten. De avondspits is meestal filegevoeliger dan de ochtendspits. Dinsdagochtend en vrijdagavond zijn de drukste momenten, vrijdagochtend en maandagavond de minst drukke. De data tonen ook aan dat files op snelwegen beter meevallen dan op andere wegen.

TomTom beschikt al enige tijd over een gedetailleerde webapp die live weergeeft waar zich files voordoen, en in geval van verkeerschaos alternatieve routes voorschotelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content