Brussel moet ICT-hoofdstad van Europa worden

© Agoria

Brussel is hoofdstad van heel wat zaken, maar zeker nog geen ict-hoofdstad. Nochtans zou Brussel dat wel kunnen worden dankzij de concentratie aan innovatieve ict-bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Brussel is hoofdstad van heel wat zaken, maar zeker nog geen ict-hoofdstad. Nochtans zou Brussel dat wel kunnen worden dankzij de concentratie aan innovatieve ict-bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Wat ontbreekt dan nog? Een langetermijnbeleid met aandacht voor imago, innovatie, opleiding, e/m-government, intelligente mobiliteitsoplossingen en last but not least een toereikend budget. Een partnerschap tussen overheid en privésector moet Brussel toestaan om uit te groeien tot dé ict-hoofdstad van Europa en een echte internationale, innovatieve vitrine te worden.

De 21ste eeuw wordt de eeuw van de steden én Brussel heeft heel wat troeven om aantrekkelijk te zijn voor investeerders, denk maar aan de aanwezigheid van de Europese en internationale instellingen.

Ict zal één van de middelen zijn waarmee de concurrentiestrijd tussen steden wordt gestreden. En de internationale concurrentie zit niet stil. Stockholm zette de voorbije jaren volop in op ict en groeide uit tot één van de belangrijkste ict-centra op wereldniveau. Een voorbeeld voor Brussel volgens Agoria, maar er zijn nog belangrijke uitdagingen om naar een digital en smart Brussels te evolueren. Agoria wil alvast inzetten op 5 prioritaire actiedomeinen: imago, innovatie, opleiding, e/m governement en ITS.

Wie houdt van Brussel?

Onbekend is onbemind, helaas gaat dit motto te vaak op voor Brussel. Te vaak spreken we enkel over de problemen en vergeten we de troeven van deze internationale hoofdstad. Deze troeven uitspelen is een taak voor het nieuwe agentschap voor exportpromotie en buitenlandse investeringen. Zij moeten vliegende ict-attachés aanstellen die Brussel en zijn ict-bedrijven promoten en begeleiden in het buitenland en nieuwe ict-investeringen aantrekken.

Innoveren is groeien

Het R&D-budget moet omhoog, jaarlijks met 10 procent. Onderzoeksprojecten zoals ‘Varibru’ dienen ondersteund en gepromoot te worden. Doel is een ICT centre of excellence uit te bouwen voor softwarebouwers die producten op maat van de klant maken. Een ander voorstel is de invoering van innovatiecheques voor kmo’s.

Informatici gezocht

Het Brussels gewest telt niet genoeg informatici. De reden is een gebrek aan kwalificatie. Daarom moeten de ict-opleidingen voor werkzoekenden worden verdubbeld.

Overheid is digitaal en mobiel bereikbaar

Onder meer het elektronisch loket IRISbox moet uitgebreid worden naar alle gemeenten en het gebruik van e-ID moet gestimuleerd worden. Vergunningen moeten digitaal kunnen aangevraagd worden en het next generation netwerk IRISnet 2.0 moet ook beschikbaar zijn voor bedrijfscentra.

Smart cities zijn vlot bereikbaar

Is Brussel een ‘smart city’? Gemeten naar de bereikbaarheid en het gebruik van intelligente ict-oplossingen voor mobiliteitsmanagement, is het antwoord negatief. Verkeerslichtenbeïnvloeding, incidentmanagement, regeling voor in- en uitgaand verkeer, reisinformatie en parkeergeleiding. Niets nieuws in andere steden, morgen hopelijk ook in Brussel? Er is nood aan een masterplan voor dynamisch verkeersmanagement. Daarnaast kan ook worden nagedacht over de invoering van intelligent rekeningrijden in de GEN-zone, op voorwaarde dat het GEN op dat moment reeds operationeel is. Het invoeren van al deze maatregelen kunnen het verkeer terugdringen met meer dan 20 procent.

Vijf beleidsdomeinen die de overheid en de Brusselse ict-bedrijven samen kunnen aanpakken. Dit partnerschap moet Brussel toestaan om uit te groeien tot dé digitale toegangspoort van Europa en de Europese ICT-hoofdstad waar internationale en lokale bedrijven zich thuis en welkom voelen.

Paul Soete Ceo Agoria

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content