‘Brussels Airport ziet de opportuniteiten van open source’

© iStock
Publireportage
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

4 januari 2016, 09:31 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:16

Brussels Airport Company, de beheerder van de luchthaven van Zaventem, steunt voor zijn bedrijfskritische toepassingen op open source. Kangaroot zorgt daarbij voor advies en begeleiding.

Brussels Airport Company is op de luchthaven verantwoordelijk voor alle activiteiten op de grond en in de gebouwen. En dat is nogal wat: vluchtinformatie, automatische check-in van bagage, veiligheid, vrachtafhandeling, begeleiding van vliegtuigen aan de grond, enzovoort. Om de bedrijfskritische toepassingen en infrastructuur in goede banen te leiden, beschikt Brussels Airport over een ICT-team van dertig medewerkers. Als Head of ICT Operations is Luc Logghe de eindverantwoordelijke voor de ICT-infrastructuur.

Opportuniteit

Voor heel wat bedrijven is het niet evident om open source oplossingen in te schakelen in een productieomgeving. Soms is er koudwatervrees, of bestaan er vraagtekens rond betrouwbaarheid en ondersteuning. Brussels Airport zag echter ook de opportuniteiten van open source. “We hebben open source software voor het eerst ingezet bij de monitoring van onze ICT-systemen”, zegt Luc Logghe. “Dat project groeide uit tot een succes, waarna we beslist hebben om het open source verhaal uit te breiden.”

Luc Logghe, Head of ICT Operations bij Brussels Airport Company.
Luc Logghe, Head of ICT Operations bij Brussels Airport Company.
'Brussels Airport ziet de opportuniteiten van open source'

De uitdaging van Brussels Airport is niet min. Het bedrijf moet de veiligheid en beschikbaarheid van zijn diensten garanderen, en moet tegelijk snel kunnen inspelen op veranderingen in de bedrijfsbehoeften. Open source bleek daarbij een bijzonder efficiënt instrument. Brussel Airport gebruikt open source technologie voornamelijk voor configuration management en virtualisatie. Luc Logghe: “Het doel is om onze klanten op de best mogelijke manier ICT-services aan te bieden. Open source maakt dat mogelijk, ook voor bedrijfskritische processen. Momenteel werken we onder meer met open source voor de bagageafhandeling en de vluchtinformatie.”

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Kangaroot zorgt bij Brussels Airport voor advies en begeleiding rond open source. Kangaroot maakte een analyse van de bestaande omgeving en stelde een roadmap op. Binnen dat structurele kader draaiden de engineers van Kangaroot tijdens het hele traject mee met het ICT-team van Brussels Airport. Vandaag staan ze vooral in voor advies en voor concrete ondersteuning. “Ik schat de besparingen via het gebruik van open source software op dertig à veertig procent”, besluit Luc Logghe. “Kostenbesparing was echter niet onze grootste drijfveer, wel de flexibiliteit, de schaalbaarheid en de aanpasbaarheid die het gebruik van open source ons biedt.”

Bekijk hier het interview met Peter Dens (Kangaroot Linux Solutions):