Brussels gewest maakt werk van 3D-kaarten

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Brussel verrijkt haar digitale cartografiedatabase UrbiS.

Brussel is volop bezig om haar digitale cartografiedatabase UrbiS (Brussels Urban Information System) te verrijken. Het afgelopen voorjaar zijn alvast vijf vluchten boven het gewest uitgevoerd om kwaliteitsvolle luchtbeelden te maken.

Om de cartografische database UrbiS bij te werken (de laatste beelden dateerden al van 2009), heeft het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest) dit voorjaar vijf vluchten laten uitvoeren boven het gewest. Die vluchten laten toe om nieuwe luchtfoto’s te maken van de 160 km² die het Brusselse grondgebied telt.

Het werk werd uitgevoerd door Aero-Data International Surveys. Het bedrijf gebruikte bij drie vluchten de zogeheten LIDAR-technologie: ‘light detection and ranging’. Deze technologie van teledetectie of optische meting bestaat in het uitsturen van een laserlicht, bijvoorbeeld op een gebouw of een terrein . Deze techniek laat toe om de contouren in 3D uit te zetten. Die 3D-gegevens worden dan vervolgens geïntegreerd in UrbiS. Tijdens de twee andere vluchten werden schuine en stereo-luchtfoto’s gemaakt.

De UrbiS-gegevens worden in verschillende applicaties gebruikt, waaronder het portaal Brussel Mobiliteit, maar ook bij het aanvragen van allerlei vergunningen (dienst Stedenbouw) wordt de database geraadpleegd. Ook nutsbedrijven en de brandweer maken er gebruik van. Goed om weten is overigens nog dat de UrbiS-gegevens vrij toegankelijk zijn volgens het ‘open data’ principe. Volgend jaar moet het toevoegen van de 3D-laag rond zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content