Brusselse taxisector vraagt concrete maatregelen tegen Uber

© Uber

In een brief aan Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft de Brusselse taxisector opgeroepen tot een ondubbelzinnig handhavingsbeleid ten opzichte van de ‘smartphonetaxidienst’ Uber. Ondertussen zijn de taxi’s in de hoofdstad zelf een sensibiliseringscampagne begonnen.

Vanaf woensdag kleeft op een groot deel van de Brusselse taxi’s een sticker met ‘Samen rijden we maatschappelijk verantwoord’, een reactie op de concurrentie van taxi-app Uber.

Concrete daden

De sector stelt vast dat minister Smet eindelijk en zonder voorbehoud heeft laten weten dat de personenvervoerdiensten van UberPop (de afgeslankte versie van Uber die in Brussel actief is) illegaal zijn.

‘Aan de minister wordt nu gevraagd om dit in concrete daden te vertalen’, klinkt het in een persbericht. ‘Via nieuwe ministeriële besluiten zouden rechtsmiddelen moeten voorzien worden voor het handhavingsbeleid en de fraudebestrijding’.

Federaal niveau

Het gemeenschappelijk front van de Brusselse taxiverenigingen en -centrales hoopt dat de Brusselse regering daarvoor zal samenwerken met andere beleidsniveaus, in het bijzonder de federale diensten voor fraudebestrijding, om strafvorderingen in te stellen.

De sector wenst alleszins niet over andere onderwerpen, zoals verdere innovatie, te discussiëren zolang de overheid zich niet concentreert op de concrete uitroeiing van de illegale taxidienst.

Acties

Het gemeenschappelijk taxifront sluit acties niet uit als niets concreet wordt ondernomen. ‘We proberen onze mensen af te raden te staken of te betogen. De klanten hebben dit niet graag en het zou enkel in de kaart van Uber spelen’, zegt woordvoerder Pierre Steenberghen. ‘We zouden wel een dag zonder taximeter kunnen rijden, als de overheid dan toch de kaart van de illegaliteit trekt.’ (Belga/MI)

Partner Content