Brusselse Tribalnets zet in op betalen via het mobieltje

De Brusselse start-up Tribalnets heeft een toepassing gelanceerd die betalingen per gsm mogelijk maakt. Het bedrijfje kijkt nadrukkelijk naar de ontwikkelingslanden, waar heel wat mensen geen bankrekening hebben, maar wel een mobieltje.

De Brusselse start-up Tribalnets heeft een toepassing gelanceerd die betalingen per gsm mogelijk maakt. Het bedrijfje kijkt nadrukkelijk naar de ontwikkelingslanden, waar heel wat mensen geen bankrekening hebben, maar wel een mobieltje.

Tribelnets biedt een gespecialiseerd platform aan voor beveiligde elektronische transacties. Eén van de producten in de portfolio is een soort van virtuele bank, waarlangs instellingen een rekening kunnen openen voor hun klanten. Die rekening kan dan kan gebruikt worden als alternatief voor de traditionele bankrekening. Het platform maakt transacties mogelijk tussen individuen, handelaars of bedrijven die op het platform geregistreerd zijn. “De transacties worden in realtime uitgevoerd, zijn volledig opspoorbaar, en de rekeninghouder kan zijn saldo op elk moment nakijken”, vertelt initiatiefnemer Didier Marissal, die inspiratie opdeed voor Tribalnets in Congo.

Nu de mobiele interface op punt staat, kunnen alle transacties verlopen via de gsm. “Hierdoor komen er heel wat mogelijkheden bij om financiële diensten aan te bieden via de bestaande telecominfrastructuur”, aldus nog Marissal.

“Dat kan interessant zijn, want de GSM Association (GSMA) schat dat van de 4 miljard mensen zonder bankrekening in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, reeds één kwart een mobiele telefoon heeft.”

Wat de techniek betreft, kan er gekeken worden naar de home banking platformen van de banken. “We gaan te werk volgens hetzelfde principe, maar dan overgezet naar de gsm”, geeft cio Dany Remacle een woordje uitleg.

“Eén van de grote verschillen is dat we geen website gebruiken als tussenstation (wat de banken wel doen bij hun home banking toepassingen), maar rechtstreeks van de front end naar de database gaan”, klinkt het nog. “En dat gebruikers geïdentificeerd worden aan de hand van hun unieke gsm-nummer.”

In tegenstelling tot betaaldiensten die per sms worden afgehandeld en via het traditionele gsm-netwerk lopen, is het platform van Tribalnet volledig geënt op TCP/IP. De prijs van de transacties moet worden vastgelegd door de telecomoperatoren. Zij kunnen een maandelijks abonnement aanbieden, of een percentage van het getransfereerde geld opeisen.

Afrika

Tribalnets is niet de eerste speler die actief wordt in de markt van de mobiele betalingen. Met name in Afrika zijn er al enkele bedrijven aan het experimenteren met gelijkaardige producten. “Klopt, maar ons aanbod gaat breder dan dat van de Afrikaanse aanbieders, onder meer omdat we via het internet werken”, aldus nog Marissal.

“Paypal hoeft dan weer geen concurrent te zijn, want met een dergelijk bedrijf kunnen we perfect samenwerken”, besluit de ceo. “De markt voor mobiele betalingen gaat in de komende jaren ontploffen, dus is het normaal dat er nog anderen bij komen. Maar wanneer we op gesprek gaan bij banken en telecombedrijven, worden we meer dan serieus genomen.”

Didier Marissal beseft dat zijn project staat of valt met de juiste partners. Nu de officiële lancering achter de rug is, wordt het belangrijk om een degelijk netwerk uit te bouwen. De ondernemer is op zoek naar investeerders, want tot nog toe wordt Tribalnets gefinancierd met eigen kapitaal.

Het team achter het betaalplatform bestaat uit een tiental mensen die afkomstig zijn uit de bancaire- en de telecomsector. Intussen is Tribalnets ook geassocieerd lid van de GSM Association.

[www.tribalnets.com]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content